Poseban nadzor za ljude u Sinđijangu 1Foto: EPA / HOW HWEE YOUNG

Kineske vlasti sakupljaju uzorke DNK, otiske prstiju i druge biometrijske podatke svakog stanovnika u zapadnoj provinciji Sinđijang, navodi se u podacima Hjuman rajts voča.

U toku je izrada baze podataka dužica oka i krvne grupe svakoga stanovnika uzrasta između 12 i 65 godina u Sinđijangu, što je dodatna kontrola u regionu koji pojedini stručnjaci zovu „zatvor na otvorenom“, prenosi Gardijan. Region je dom više od 11 miliona Ujgura, muslimanske manjine, i povremeno je pogođen raznim oblicima nasilja.

Podaci mogu biti iskorišćeni za „nadgledanje osoba zbog etničke pripadnosti, veroispovesti i drugih zaštićenih prava kao što su pravo na slobodu govora“, navodi Hjuman rajts voč.

Deo podataka je već arhiviran preko medicinskih pregleda koje obezbeđuje vlada, a nije poznato da li je pacijent svestan da se preko testova njegovi biometrijski podaci šalju u policiju.

„Obavezno arhiviranje biopodataka cele populacije, uključujući i DNK je grubo kršenje međunarodnih ljudskih normi“, ističe Sofi Ričardson, direktorka kineskog Hjuman rajts voča i dodaje da je „uznemiravajuće ako se to čini pod velom besplatnog programa zdravstvene zaštite“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari