U eksploziji gasovoda u Austriji ima povređenih Srba 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Među povređenima u nedavnoj eksploziji u gasnom čvorištu Baumgarten bilo je i dva državljana Srbije, saopštila je austrijska policija.

U eksploziji koja se dogodila pre dva dana, jedan austrijski državljanin izgubio je život, jedna osoba je zadobila teške, a 20 lakše povrede. Među lakše povređenima je osam stranih državljana — dva državljana Srbije, dva Rumunije, po jedan iz Mađarske, Slovačke, Poljske i SAD. Svi, kako ističe portparol austrijske policije Hajnc Holub, nastanjeni su u Austriji, prenosi Sputnjik.

Kako navode zbog eksplozije u Austriji, „Gasprom“ prekinuo isporuke gasa u evropske zemlje. Lakše povređeni, nakon kraće intervencije u bolnici pušteni su kućama.

Uzrok eksplozije nije još pronađen, ali mediji pominju da bi on mogao biti jedna gasna posuda koja je u ponedeljak puštena u rad, a koju je zbog pada pritiska, proveravaro službenik „TUV“ (Udruženje za proveru tehničke ispravnosti), koji je u incidentu poginuo.

Postrojenje Baumgarten je izgrađeno 1959. kao crpna stanica gasnog polja u Cverndorfu, a potom je pretvorena u čvorište. Ovo čvorište važi kao jedno od najvažnijih u snabdevanju Evrope.

Preko Baumgartena idu veliki tranzitni gasovodi ka Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Oko jedna trećina uvoznih količina gasa iz Rusije ide preko čvora Baumgarten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari