Evropska komisija sprema sankcije Poljskoj 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Novi premijer Poljske nagovestio je da će vlada njegove zemlje ostati u sukobu sa Evropskom unijom po pitanju kontroverznih reformi sudstva u Poljskoj.

Evropska komisija (EK) je upozorila Varšavu da će, ako Poljska odobri dva zakona koja bi vladajućoj stranci Prava i pravde (PiS) omogućila kontrolu nad imenovanjem sudija, naredne sedmice pokrenuti proceduru za uvođenje sankcija. Međutim, premijer Mateuš Moravijecki, tokom svog prvog govora na samitu EU u Briselu, nije pokazao znake da će odstupiti od dosadašnjih stavova vlade.

“Ako je proces već počeo, a koliko ja razumem, već je doneta odluka da EK sledeće srede planira da pokrene proceduru, onda će to najverovatnije i učiniti. Od samog početka ove procedure koja nije pravedna prema nama, sve dok se on okonča, mi ćemo svakako razgovarati sa svojim partnerima”, rekao je Moravijecki i dodao da bi Evropa trebalo da bude Evropa suverenih država koje treba da imaju pravo da same sprovode reforme svojih pravosudnih sistema, prenosi EUObzerver.

Jedan zvaničnik EU izjavio je za EUobzerver da je Komisija spremna da pokrene proceduru po članu 7.1 Sporazuma EU sledeće srede ukoliko poljski predsednik odobri ove zakone o pravosuđu. Proces bi započeo  formalnim upozorenjem da Poljska krši vrednosti EU i mogao bi dovesti do toga da ova zemlja izgubi pravo glasa u Savetu EU, ali poljski saveznici iz EU, kao što su Mađarska i Češka Republika, verovatno će pokušati da spreče takav potez.

Moravijecki (49), bivši bankar koji govori engleski i nemački, imenovan je za premijera početkom ove sedmice. On je u četvrtak izjavio da će Poljska poštovati presudu Evropskog suda pravde po pitanju seče drva u šumi Bjalovježa. “Poštovaćemo odluku tribunala EU”, rekao je Moravijecki. Novi premijer Poljske je branio slobodu medija, rekavši da će “čak i kada su oni pristrasni, veoma pristrasni, u potpunosti podržavati prava medija da slobodno funkcionišu”. Ali, on nije video ništa loše u tome što je poljski regulator medija KRRiT nedavno kaznio privatnu TV stanicu zbog toga što je prenosila anti-PiS proteste. Moravijecki je rekao da KRRiT “nije pod nadležnošću vlade, već ima svoju autonomiju” i da TV stanica može da uloži tužbu sudu. “Mi smo slobodna zemlja i ovaj slučaj će brzo biti razjašnjen”, rekao je poljski premijer.

Osim toga, Moravijecki je podržao raniju odluku Poljske da bojkotuje plan EU za raspodelu migranata i rekao da je “zadovoljan što predsednik Evropskog saveta sada govori istim tonom kojim je i poljska vlada govorila” kada su u pitanju migranti. Moravijecki je aludirao na kritike koje je zbog migrantskih kvota uputio Donald Tusk, predsednik Saveta i bivši poljski premijer. Ali Tusk se istog dana distancirao od PiS-a po tom pitanju. “Nikada neću biti na istoj strani sa onima koji o drugim ljudima govore sa prezirom ili nepoštovanjem”, rekao je Tusk, misleći na verbalne napade koje je PiS uputila azilantima kao da su potencijalni nosioci zaraze i teroristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari