Site name

Britanija "brani od Rusije" podmorske kablove

Velika Britanija i njeni NATO saveznici "moraju da odbrane kablove na dnu mora od potencijalno katastrofalnog napada ruske mornarice" koji bi mogao da poremeti finansijske transakcije vredne biliona dolara, upozorio je šef britanskih oružanih snaga Stjuart Pič.

2

Piše: D. J.

15. decembar 2017. 20:29

Britanija "brani od Rusije" podmorske kablove

Foto: FI/ Mattias_skoog

Kablovi koji se prostiru kroz mora i okeane širom sveta prenose 95 odsto komunikacija i preko deset biliona dolara transakcija dnevno.

“Postoji novi rizik u našem načinu života, a to je ranjivost kablova koji se prostiru po morskom dnu širom sveta”, izjavio je šef odbrane Stjuart Pič.

Kako prenosi Rojters, on je rekao da to što je ruski predsednik modernizovao nekada moćnu sovjetsku mornaricu sada znači ozbiljnu pretnju za zapadne komunikacije. Rusija je više puta ponovila da nema razloga za zabrinutost na zapadu zbog njene obnovljene spremnosti, iako pristalice Kremlja hvale Putina što je povratio moć Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

 

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ivan Grozni

16. decembar 2017.

Da svaki Englez, koliko ih ima, pocne da strazari na kablovima koji se prostiru morima i okeanima verovatno bi pokrili deset posto mreze. Ovo je samo Engleska propagandna masina koja trazi razlog da napadne Rusiju sto cini vec 150 godina. Neki u Engleskoj jos ne mogu da shvate da vise nisu imperija vec nacija koja nema bas neki ugled medju ravnima. Da nisu pljackali svet trista godina nebi imali hleba da jedu.

Milivoje Radaković

18. decembar 2017.

Dobro je da su se setili. A, Vi, Ivane, niti razumete kako su neke zemlje uspešnije i bogatije od drugih (recimo Britanija od Skitije), niti razumete šta ih čini istorijski i civlizacijski bitnim (recimo Britaniju) tj. nebitnim (npr. Skitiju), niti se kladite na pravog konja.