Josipović: Stalne tenzije mogu ugroziti mir 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Mir nije zauvek, stalno i nekontrolisano dizanje tenzija može da ugrozi mir, a da zapravo ovog trenutka oni koji donose ključne odluke toga nisu ili ne žele biti svesni, izjavio je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović za Radio Sarajevo.

„Jedan od mojih važnih političkih poruka ili angažmana dok sam obavljao dužnost predsednika Republike Hrvatske, bilo je pomirenje i uspostavljanje dobrih odnosa i regiji. Bilo je tu uspjeha. Odnosi su bili bitno bolji nego su danas“, rekao je Josipović. On je dodao da mu je žao da oni koji su došli posle generacije političara, nosioca državnih funkcija, kojoj je i sam pripadao, nisu našli snage da nastave tu politiku, „oni svoju temelje uglavnom na potpirivanu sukoba, stalnom međusobnom prepucavaju, pa i nacionalizmu koji nije dobar mirodija za vođenje međususedske politike.“

Josipović, koji je pravnik i nekadašnji saradnik Haškog tribunala, predlaže da Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina osnuju fond za obelteženje žrtava ratnih zločina. On smatra da „ne postoji pravni instrumentarij“ koji omogućava da žrtve zločina počinjenih u jednoj državi uspeju u tužbi protiv druge države.

To, prema Josipoviću, vredi i za bošnjačke žrtve koje nameravaju da tuže Hrvatsku zbog zločina počinjenih u „Herceg-Bosni“, ali i za hrvatske žrtve koje su tužile Srbiju za srpske zločine počinjene u Hrvatskoj.

„Nisam domislio kako bi to sve skupa izgledalo i kako bi se upravljalo i prikupljala sredstva, mislim da bi sve države koje su bile uvučene u sukob trebalo zajedno dogovorom osnovati jedan fond gde bi se žrtve, bez obzira na nacionalnosti i ko je počinitelj, i obeštetile, barem na simboličan način“, rekao je Josipović. On je siguran da bi se tu mogla očekivati određena međunarodna participacija i da bi to bilo vredno napora.

S jedne strane, mnogi smatraju, kako je rekao, da ne postoje pravni mehanizmi, a takav pristup, takođe, nosi i nešto što nailazi na otpor i određenu stigmatizaciju države od koje se traži naknada, i tu je teško očekivati veliku kooperativost, gledajući politički.

„Zato mislim da bi bilo puno bolje kada bi države imale snage i mudrosti osnovati jedan zajednički fond, zajednički upravljati njim. To bi bila dodatna poruka da je pomirenje moguće i da ne moramo uvek biti u sukobima“, rekao je Josipović. Prema njegovim rečima, očito postoji određen broj ljudi, pa i političara, koji svoju političku budućnost grade na radikalizaciji, na negiranju povijesnih, pa i pravosudnih istina, a veliku ulogu tu imaju i mediji.

„Zapravo je to nastavak politike koju smo imali kroz dugi niz godina koju bismo mogli sažeti u jedno – mi smo pravedni, a svi drugi su zločinci. To je nešto što ne doprinosi miru, opštoj političkoj stabilnosti, a još manje pomirenju“, ukazao je bivši hrvatski predsednik.

Na pitanje ostalnim tenzijama, Josipović je rekao da je upravo čitao jednu američku analizu koja ovaj region smatra mogućim područjem čak i oružanog sukoba.

„Mislim da moramo biti svjesni da mir nije zauvek, da stalno i nekontrolirano dizanje tenzija, posebno kada gledamo kontekst širih međunarodnih odnosa, onoga što se događa ne tako daleko, u Siriji, recimo, može zaista ugroziti mir, a da zapravo ovog trenutka oni koji donose ključne odluke toga nisu ili ne ћele biti svesni“, rekao je
Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari