Sahranjen rumunski kralj Mihael Prvi 1Foto: Fonet/AP

Više desetina hiljada ljudi okupilo se danas u Bukureštu na sahrani nekadašnjeg rumunskog kralja Mihaela Prvog, preneo je AP.

Bivši kralj, koji je imao ključnu ulogu u okretanju Rumunije saveznicima posle državnog udara 1944, umro je 5. decembra u Švajcarskoj, u 96. godini.

Sahrani su prisustvovali britanski pric Čarls, švedski kralj Karl XVI Gustav i kraljica Silvija, kao i bivši španski kralj Huan Karlos i kraljica Sofija. Među neevropskim kraljevima koji su prisustvovali sahrani bila je princeza Muna al-Husein, majka kralja Abdulaha II iz Jordana. Sahrani su pristvovali i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina. Kraljica Marija žena kralja Aleksandra Karađorđevića bila je rumunska princeza.

U časovima pre nego što je Mihaelov sanduk izašao iz palate, Rumuni su se, mnogi u suzama, okupili na Trgu revolucije. Crkvene zvona širom zemlje zvonila su dok je kovčeg pražen sveštenicima prevožen vojnim džipom od Kraljevske palate do katedrale, gde je služena služba.

Pet kraljevih ćerki i njegov otuрeni unuk Nikolas Medfort-Mils, kome je titula bila oduzeta zbog navodnog rođenja deteta van braka, išli su iza kovčega. Mihael, čukununuk nekadašnje britanske kraljice Viktorije, proveo je posle rata decenije u egzilu. Državljanstvo je ponovo dobio 1997. Prvi put je postao kralj 1927, sa šest godina, posle abdikacije oca Karola Drugog koji se posle tri godine vratio na presto. Drugi put je Mihael bio kralj od 1940. do 1947. godine, kada je bio primoran da abdicira i da napusti zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari