Austrija ne napušta EU 1 Kancelar i vicekancelar: Sebastijan Kurc i Hajnc-Kristijan Štrahe Foto: EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Nova austrijska vladajuća koalicija koju čine konzervativci i desničarski populisti u svom se programu jasno opredelila za Evropsku uniju.

Članstvo države u Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama ne dovodi se u pitanje. Narodno izjašnjavanje odnosno referendum na tu temu neće biti dozvoljeno u narednih pet godina, čak i ako direktna demokratija bude osnaživana u drugim oblastima, preneo je Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

„Samo u snažnoj Evropi može biti snažne Austrije, u kojoj ćemo biti u položaju da iskoristimo šanse XXl veka, navodi se u uvodu programa konzervativne Austrijske narodne partije (ÖVP) i desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koji je predstavljen u subotu.

Posle pregovora dve stranke koji su trajali sedam nedelja, ÖVP i FPÖ su se u petak uveče složile o koalicionom paktu na 180 strana koji će važiti u narednih pet godina. Partijska rukovodstva jednoglasno su podržala pakt. Šef ÖVP Sebastijan Kurc koji ima 31 godinu postaće najmlađi šef vlade u Evropi. Austrijska vlada danas će položiti zakletvu.

Desničarska FPÖ, kako naglašava FAZ, preuzima ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo odbrane. Šef FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe objavio je da će ministarka spoljnih poslova biti stručnjakinja za Bliski istok Karin Knajsl. Ona nije članica FPÖ. „Time podržavamo tradiciju nezavisnog ministra spoljnih poslova“, rekao je Štrahe. Ministar unutrašnjih poslova biće funkcioner FPÖ Herbert Kikl, dok ministarstvo odbrane preuzima Mario Kunasek, podoficir austrijske vojske i član stranke. Štrahe će biti vicekancelar i ministar sporta.

Nemački list Velt komentariše da će nova vlada Austrije pojačati „front“ protiv nemačke kancelarke Angele Merkel. „Posle Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke i Danske još jedna zemlja Evropske unije skreće udesno“, konstatuje Velt. FPÖ u puno oblasti ima ista stanovišta kao partija Alternativa za Nemačku (AfD) koja je treća snaga u Bundestagu posle izbora održanih u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari