Zaharova: Nema veće oligarhije od Velike Britanije 1Foto:MAXIM_SHIPENKO/EPA

– Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova smatra nekorektnim poređenje ministra inostranih poslova Velike Britanije Borisa DŽonsona, koji je povukao paralelu između Rusije i Sparte, prenosi Sputnjik.

„Poređenje je nekorektno. Nije čak stvar ni u tome što Rusija nikad nije bila ’ratoborna država‘, za razliku od nekih evropskih država. Suština nesuglasica između Atine i Sparte je bila u tome što je ova druga imala oligarhijski poredak. Mislim da se ne može predstaviti veća oligarhija od Velike Britanije“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Kako je navela, britanska monarhija ne samo da se istorijski gradila na oligarhijskoj osnovi, već i sada privlači kapital oligarha.

Zaharova je dodala da sa DŽonsonom može da se složi u jednoj paraleli – rat između Atine i Sparte je oslabio klasičnu Grčku, što su iskoristili Persijanci i Makedonci. Današnje nesuglasice koje je „posejao i aktivno gaji“ Zapad slabe samu zapadnu civilizaciju i čine je ranjivom pred pretnjama.

„Igra slobodnih istorijskih paralela, poput onih koje je povukao šef Forin ofisa, može ga odvesti još dalje, pa da jednog predivnog dana tako kreativan i ekstraordinaran vidi u svojoj zemlji, na primer, ostrvo Lezbos“, zaključila je Zaharova. Ranije je Boris DŽonson u intervjuu za Sandej tajms uporedio Rusiju sa Spartom, a zapadne države sa Atinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari