Site name

Republika Srpska pridružiće se tužbi protiv članica NATO

Republika Srpska pridružiće se tužbi protiv članica NATO zbog izazivanja humanitarne i ekološke katastrofe tokom i posle bombardovanja projektilima sa osiromašenim uranijumom, koju iz istih razloga priprema Srbija, piše "Glas Srpske".

2

Piše: FoNet

Banjaluka 18. decembar 2017. 13:54

Republika Srpska pridružiće se tužbi protiv članica NATO

Foto: NATO

Tužba će biti bazirana na šest pravosnažnih presuda italijanskih sudova, koji su utvrdili da postoji veza između obolevanja od kancera i boravka italijanskih vojnika u BiH i na Kosovu i Metohiji, koje su članice NATO gađale osiromašenim uranijumom.

U Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) rekli su da će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu štete.

Do sada je negirano štetno delovanje osiromašenog uranijuma, a sada postoje dokazi za suprotno i jak osnov za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolevanja ljudi i stoke, rekli su u Akademiji.

Iz ANURS navode da se posle bombardovanja naglo povećao broj obolelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca, koji su izbegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gde je bombama sa osiromašenim uranijumom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera.

O tome dokaze poseduju domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu, rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite, prenosi RTRS.

Članice NATO bombardovale su Republiku Srpsku od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, a Srbiju od 24. marta do 9. juna 1999. godine.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dandi

18. decembar 2017.

Mogli bi uz "republiku srpsko/sumsku" u Bosni (koja se racuna ratnim plenom Milosevicevog SPS i radikala) da tuzbu protiv mrskog NATO napisu i "republika gornja resava" zatim "republika simin han" i sl. Sigurno ce dobiti pravicnu odstetu za ono sto su ove uradile drugima..

***

19. decembar 2017.

Lepi vam predlozi, Dandi. E, upravo to je osnovalo Republiku Srpsku. Dragulj te politike. Neki nikad ne progledaju!!