Ikea pod istragom EU 1

Švedski gigant Ikea našao se u centru skandala pošto je Evropska komisija pokrenula sveobuhvatnu istragu o poreskim malverzacijama holandskog ogranka ove kompanije „Inter Ikea sistems“.

Komisija sumnja da je holandski ogranak Ikee dobio nepravedne poreske pogodnosti od Holandije.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margaret Vestager navodi da bi sve firme „velike ili male, multinacionalne ili ne, trebalo da plate fer udeo poreza“. Istraga EU ima za cilj da sazna da li je Ikea prekršila pravila EU o državnoj pomoći. „Komisija je zabrinuta da su dva poreska sporazuma omogućila da „Inter Ikea sistems“ ostvare nepoštenu prednost u odnosu na druge kompanije“, navodi se u saopštenju Komisije.

Na taj način su, navodi se, značajno smanjena oporezivanja dobiti švedske kompanije u Holandiji. Komisija navodi da je poreskim pravilom iz 2006. Holandija omogućila da „Inter Ikea sistems“ isplati značajnu godišnju naknadu za licencu drugom odeljku Ikea u Luksemburgu čime je prihod prebačen pod drugu nadležnost gde je ostao neoporezovan. Pošto je 2011. utvrđeno da je poreska šema Luksemburga nezakonita, „Inter Ikea sistems“ je sklopila poreski dogovor sa Holandijom. Prema zakonima EU, države ne mogu davati selektivno poreske olakšice multinacionalnim grupama koje nisu dostupne za druge firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari