„Kurc na sme biti primer“ 1Foto: FLORIAN WIESER/EPA-EFE

Ulazak krajnje desnice u novu koaliciju na vlasti u Austriji predstavlja „opasan razvoj događaja“

To je u ponedeljak izjavio visoki poverenik za ljudska prava Ujedinjenoh nacija Zeid Rad al Husein i upozorio na eksploataciju straha u Evropi kao sredstva da se dođe do vlasti.

„Jako sam zabrinut“, rekao je Zeid Raad al Husein u intervjuu Frans presu i upozorio da se konzervativni kancelar Austrije Sebastiajn Kurc, posebno u vezi sa imigracijom, pridružio ekstremističkim stavovima, kako bi došao na vlast, što predstavlja „opasan razvoj događaja u politici u Evropi“.

Vlada Sebastijana Kurca ima šest ministara iz Austrijske slobodarske stranke ( FPOe, krajnja desnica, posebno unutrašnjih poslova, odbrane i spoljnih poslova.

Bivši ministar spoljnih poslova u prethodnoj vladi, Kurc (31) je pobedio na parlamentarnim izborima u oktobru na čelu konzervativne stranke narodone stranka.

„Zabrinjavaju me događaji u Austriji u poslednjih šest meseci“, rekao je Zeid i izrazio žaljenje što bivši ministar spoljnih poslova, kako bi osvojio mesto kancelara, naginje ka krajnjoj desnici u pitanju imigracije i prava migranta kako bi dobio glasove koje je dosada dobijala Slobodarska stranka.

On je kritikovao Kurca zbog „potpunog oportunizma“ i upozorio je da ne bi smeo biti primer drugim političkim zcaničnicima u Evropi.

Zeid je oštro kritikovao političke zcaničnike u Evropi koji su u iskušenju da upotrebe strah kao sredstvo da se dođe do vlasti.

On je također kritikovao „određeni etnonacionalizam, šovinistički nacionalizam“ u Evropi, koji podseća na doba pre Prvog svjetskog rata.

Koalicioni sporazum desnice i krajnje desnice u Austriji nije izazvao posebno iznenađenje u Evropi gde su populističke i stranke nesklone imigraciji postale nezaobilazne.

Nova austrijska koaliciona vlada, sastavljena je od konzervativaca i populističkih desničara, položila je u ponedjeljak zakletvu pred predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

Na trgu ispred predsedničke rezidencije oko 6.000 demonstranata je parolama poput „Na želimo nacističke svinje“ demonstriralo protiv konzervativno-desničarske vlade.

Manja grupa demonstranata bacala je petarde, paradajz i jaja na pripadnike specijalne policije, a ostli su mierno protestovali.

Isticali su transparente s natpisima: „Ne dajte nacistima da vladaju“ i „Ne želimo nacističke svinje“, kritikujući na taj način ulazak populističke Slobodarske stranke Austrije u vladu.

Demonstracije je organiziralo nekoliko ekstremno levičarskih, antifašističkih grupa kojima su se pridružili i studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari