Site name

Podaci Eurostata

Među poljoprivrednicima u EU svaka treća žena

U zemljama Evropske unije među poljoprivrednicima je oko 35 odsto žena, pokazuju podaci Eurostata za prošlu godinu.

1

Piše: B. C.

Brisel 19. decembar 2017. 12:54

Među poljoprivrednicima u EU svaka treća žena

Foto: Pixabay / StockSnap

U pet zemalja EU učešće žena u poljoprivredi iznosi čak po više od 40 odsto, a to su Austrija – 45 odsto, Rumunija 43 odsto, Poljska, Grčka i Slovenija sa po 41 odsto.

S druge strane, podaci Eurostata ukazuju da je najmanji procenat žena farmera zabeležen u Danskoj gde je u toj oblasti svaka peta žena i Irskoj gde taj broj iznosi 12 odsto.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pojasnjenje

19. decembar 2017.

Nije tacno da vise od trecine zena u EU radi u poljoprivredi nego su nesto vise od trecine zaposlenih u poljoprivredi zene. Naime, englesku recenicu "Women as share of agricultural force" treba prevesti kao "zene kao deo poljoprivredne radne snage" (bukvalno) ili, bolje, "zenski udeo u piljoprivrednoj radnoj snazi". Inace, u vecini zemalja EU ispod 5% stanovnistva se bavi poljoprivredom. Samo u nekim zemljama koje su nedavno primljene (Poljska, Bugarska) taj je procenat iznad 10. Posto su muskarci i zene priblizno jednako (50%-50%) zastupljeni u vecini zemalja, jedna trecina zena bi predstavljala 16-17% od ukupnog stanovnistva. Ne verujem da se toluki procenat stanovnistva bavi poljoprivredom igde u EU, osim mozda Bugarske.