Site name

Gadi Taub, predavač na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, za Danas

Ako se Izrael i Palestinci ne dogovore, imaće Jugoslaviju

* Trampov stav o Jerusalimu velika šansa za Palestince * Postoji bolesna simbioza između izraelske okupacije i Palestinske uprave

Proglašenje Jerusalima za glavni grad Izraela od predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa Palestinci su mogli da prepoznaju kao svoje ogromno političko dostignuće.

5

Piše: Marija Kojčić

Beograd 19. decembar 2017. 17:00

Ako se Izrael i Palestinci ne dogovore, imaće Jugoslaviju

Iz toga mogu da izvuku ogroman politički uspeh. Mogli su da iskoriste Trampov veoma uravnotežen govor jer je jedan predsednik SAD prvi put u istoriji rekao da su demarkacione linije u Jerusalimu otvorene za pregovore. On nije precizirao gde je demarkaciona linija, a na suprotstavljenim je stranama da o tome odluče. To znači da se SAD u načelu ne protive podeli Jerusalima - kaže u razgovoru za Danas Gadi Taub, viši predavač u Školi za javnu diplomatiju Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

"Ali, kako je rekao nekadašnji šef izraelske diplomatije Aba Eban, Palestinci nikada ne propuštaju priliku da propuste priliku. Sada ponovo propuštaju priliku. Prvo saopštenje koje smo dobili od zvaničnog palestinskog portparola nakon Trampovog govora jeste da rešenje o postojanju dve države više nije moguće. Zašto je to tako? Zato što je Tramp priznao prava Izraelcima da proglase Jerusalim prestonicom Izraela onako kako smo to učinili u okviru granica iz 1967. On nije rekao da Istočni Jerusalim pripada Izraelu. Cela međunarodna zajednica zahteva da se Izrael vrati u okvire granica iz 1967. Zapadni Jerusalim je u okviru granica iz 1967. To niko ne osporava. Zato je cela stvar parada licemerja i nepoznavanja istorijskih činjenica", kaže Taub, istoričar, autor više knjiga i kolumnista Haareca, koji je učestvovao na nedavno održanoj konferenciji "Godine jubileja" u Beogradu u organizaciji ambasade Izraela, povodom 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Srbije.

Kako je naglasio, Palestinska uprava opstruiše rešenje o postojanju dve države, "odbijajući svaku ozbiljnu ponudu Izraela". "Pravo na povratak izbeglica koje Palestinci traže Izrael ne može da prihvati jer oni su govorili o rešenju o postojanju dve države, ali ne o dve države dva naroda, pošto bi to što oni zagovaraju podrazumevalo jednu palestinsku državu i drugu koja bi prihvatila sve palestinske izbeglice. To bi onda podrazumevalo dve palestinske države. Tako da Izrael ne može da izvrši samoubistvo tako što će kao zemlja veličine Srbije po broju stanovnika prihvatiti pet miliona palestinskih izbeglica i ostati jevrejska država. Palestinci su odbili Olmertov plan, Klintonov plan i odbili su Obamin i Kerijev plan. Nikada nisu pristali na plan o podeli, a prepreka je uvek zahtev da se prizna pravo na povratak Palestinaca", kaže Taub.

Ljudi u konfliktu Palestinaca i Izraelaca, smatra naš sagovornik, ne vide da "opstanak Palestinske uprave u potpunosti zavisi od izraelske okupacije". "Jer je 2006. na izborima pobedio Hamas i svuda gde je mogao ubijao je Palestince iz redova Fataha iz Palestinske uprave. Mahmud Abas i ceo režim Fataha znaju ovo veoma dobro. I znaju da jedino što ih štiti od Hamasa jeste izraelska vojska i izraelske službe bezbednosti. Dakle, postoji bolesna simbioza između izraelske okupacije i Palestinske uprave. Sada imamo Vladu koja ne želi podelu. Postoji i treća strana, čije sve snage gravitiraju ka podršci nastavku okupacije", objašnjava Taub, dodajući da ne vidi način da se okupacija okonča.

Kada je reč o širenju izraelskih naselja i osudi međunarodne zajednice, Taub smatra da to ne mora da bude prepreka ka nalaženju rešenja za sukob. "U Izraelu živi ogromna arapska manjina, 20 odsto. U principu, naseljenici mogu da budu jevrejska manjina u Palestini. Ako bi bio postignut dogovor, Izrael bi mogao da kaže tim ljudima da mogu da biraju - ili da se vrate u Izrael i budu izraelski državljani ili da se odreknu svog izraelskog državljanstva i žive u Palestini. Ali ne vidim da je takav dogovor blizu. Ovde bi moglo da se postavi pitanje - šta je starije, kokoška ili jaje. Mislim da je kokoška to što Palestinci odbijaju plan o podeli. A dok god odbijaju podelu, radikali u Izraelu će koristiti tu situaciju i nastaviti da grade naselja", kaže Taub.

Dugoročan plan palestinskog nacionalnog pokreta, ukazuje naš sagovornik, nije okončanje okupacije, već pretvaranje Izraela u zemlju dva naroda gde će Palestinci na duge staze imati većinu. "Ako ne podelimo teritoriju, bićemo država s dva naroda. Dakle, imaćemo Jugoslaviju u Palestini, koja je, verujte mi, bila relativno mirna u odnosu na Bliski istok", ocenjuje Taub.

Stogodišnji rat

Taub ističe da on trenutno nije za mir, već za podelu i mir na duge staze jer "smo u sukobu stotinu godina": "Ako budemo imali državu s dva naroda sa Hamasom i Fatahom, čiji se pripadnici međusobno ubijaju, i tome dodamo Jevreje, imaćemo žestok građanski rat koji će trajati stotinu godina. Mislim da je to dugoročan plan Palestinaca i to je glavni razlog što nije izvršena podela".

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

My baby

19. decembar 2017.

Da misljene iznosi neki Palestinac -imalo bi logike. Ako to radi Jevrej iz okupiranog Jerusalema odn Palestine -sve gubi na smislu.

Milivoje Radaković

19. decembar 2017.

@My baby: Baba ti okupirana, znaš!

Kontraverza

19. decembar 2017.

Moze li bilo ko da poveruje u ovu pricu? Svakog dana Izrael srusi po nekoliko Palestinskih kuca na okupiranoj teritoriji da bi tu napravili nova Jevrejska naselja, konfiskuju zemlju Palestinaca, ne daju im pristup izvorima vode, ocigledna je namera da se postepeno svi Palestinci uklone i onda ce samo reci da je kasno za bilo kakvo resenje za dve drzave. Prefinjeni nacizam postovani profesore!

edi

20. decembar 2017.

@Kontraverza Procitaj nesto o istoriji toga sto zoves "zemlja Palestinaca". Ocito ti mnogo toga nije jasno - ili ne znas ili si zlonameran. Znas li uostalom STA su i KO su Palestinci. Palestinci koje ti spominjes su cisti politicki proizvod ... inace bi i Jevreji, Grci i ostali bili Palestinci. Pogledaj malo kada je koja religija nastala pa ce ti biti jasno sta je cije.

Miodrag iz Peći

21. decembar 2017.

Unitarizam u BiH zagovaraju Bošnjaci. R. Kosovo traži takođe da ne bude deobe odnosno neće da priznaju realnost da ne kontrolišu Severno KiM. Međunarodni zajednica je jednostavno najzad priznala da Jevreji posle tolikih žrtava (više od 6.000.000 Jevreja samo u II svetskom ratu) nakon dva milenijuma zaslužuju svoju državu i vrate se u svoju postojbini. Posle šezdeset godina od pustinje su razvili veoma razvijenu državu u svakom pogledu od privrede do demokratije. Kada bi se Palestinska teritorija predala u ruke Palestinci za deset godina bi bi se ta teritorija pretvorila u pustinju i to bi se odrazilo čak i na globalne klimatske promene. Jer Arapi dižu oblakodere i kupuju besna kola a ne kultivišu pustinje jer mandarine treba brati.