Site name

Brisel oštro zapretio Varšavi, Mađari na strani Poljaka

Najgore se već desilo jer Poljska okreće leđa EU i Zapadu izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk povodom odluke Evropske komisije da protiv Poljske pokrene kaznenu proceduru po Članu 7. Evropskog ugovora i da joj zapreti oduzimanjem prava glasa u EU.

10

Piše: Danas Online

Brisel, Varšava, Budimpešta 20. decembar 2017. 16:49

Brisel oštro zapretio Varšavi, Mađari na strani Poljaka

Foto: Arhiva

Tusk, inače dugogodišnji bivši poljski premijer, ocenio je da su poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog tim putem krenule svesno, u skladu sa svojom filozofijom dubokih promena da vlast bude iznad zakona, a ne da zakon bude iznad vlade.

"Na Poljsku se sada gleda kao na faktor dezintegracije u EU. Jako je važno da se sada završi to uništavanje, ruiniranje reputacije Poljske u Evropi", kazao je Tusk.

Inače, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo žaljenje što je Evropska komisija danas pokrenula kazneni postupak na osnovu Člana 7. Evropskog sporazuma, te sada traži od zemalja članica da proglase da u Poljskoj preti rizik po pravnu državu i osnovne evropske vrednosti.

U saopštenju na sajtu tog poljskog ministarstva piše da je to "politička, a ne pravna odluka”. Poljska je prema tom saopštenju i dalje spremna na dijalog sa Evropskom komisijom, kao i s članicama EU, spremna da predstavi sve aspekte reforme pravosuđa zbog koje je, na osnovu procene da podriva nezavisnost pravosuđa, Evropska komisija odlučila da pokrene kaznenu proceduru koja može da se završi oduzimanjem prava glasa Poljskoj u EU i gubitkom milijardi evra iz evropskih fondova.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je danas saopštio da Evropska komisija jeste pokrenula prvi put u istoriji mehanizam iz Člana 7. koji se kao pretnja najtežeg kalibra naziva "nuklearnom opcijom", ali da je u slučaju Poljske spremna da revidira tu odluku ukoliko Poljska u roku od tri meseca nastavi dijalog i ispuni neke od ukupno četiri preporuke koje joj je dala Evropska komisija povodom kontroverzne reforme.

S druge strane, zamenik premijera Mađarske Žolt Semjen izjavio je danas da je odluka Evropske unije (EU) da pokrene postupak protiv Poljske, kojom bi joj se oduzelo pravo glasa, "bez presedana i zapanjujuće" i najavio da će joj se Mađarska suprotstaviti, prenosi AP.

Semjen, predsednik mađarske Hrišćansko-demokratske partije, ocenio je da odluka Evropske komisije "ozbiljno ugrožava suverenitet Poljske".

Semjen je rekao da će se Mađarska usprotiviti takvom potezu Evropske komisije "na svakom forumu" i braniti Poljsku od nepravednih političkih procedura.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Brisel sprovodi pritisak na suverene države članice i arbitrarno kažnjava demokratski izabrane vlasti.

 

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zena

20. decembar 2017.

" neprihvatljivo je da Brisel sprovodi pritisak na suverene države članice "... Kratko i jasno. Suverene države "nisu obavezne" da poštuju pravila, ali su uvek voljne da povuku sredstva iz europskih fondova.Uostalom, zato su i članice!

Milivoje Radaković

20. decembar 2017.

"ozbiljno ugrožava suverenitet Poljske"... Naročito onaj njegov deo kojeg se Poljska odrekla stupanjem u Uniju! Prvo im treba ukinuti pravo glasa i fondove, a onda ih treba isterati napolje i oduzeti njihovim državljanima prava koja imaju u Uniji, pa nek se priključe Skitiji ako im se tamo više sviđa! Ovi likovi godinama za evropske pare šire antievropsku propagandu; to nikome nije potrebno - neka ih neka o svom trošku objasne biračima zašto treba da glasaju za njih tako pametne i patrijotske, ili kako im je svima bilo bolje pod sovjetskom cokulom nego sada. Ko zna, možda i uspeju...

Zemun grad SPO

20. decembar 2017.

Danas svako kucno domacinstvo ima nekih problema, a kamoli zajednica toliko drzava kao sto je EU koja je tvorevina sa najboljim sistemom na svetu za obicne gradjane. Gde su po svim kriterijumima kvaliteta zivota pre ulaska u EU bile Poljska i Madjarska, a gde danas. Drzave osnivaci Unije nece odustati od insistiranja na postovanju evropskih vrednosti po kojima je EU jedinstvena u svetu. Mentalitet gradjana bivsih komunistickih drzava je na zalost podlozan nacionalsocijalistickom populizmu.Na tim drustvima je da odluce hoce li iskoristiti evropsku perspektivu ili se vratiti u mracna vremena.

gargamel

20. decembar 2017.

Ako ovo ne otvori oci EU entuzijastima, onda neka nam je bog na pomoci.Ispada da das dinar da se uvatis u kolo, a das milion da izadjes. Mada je hipokrizam da koristis "prednosti fondova"ma sta to znacilo, jer znamo da EU daje jednom rukom ,uzima nazad sa dve i vise, ma grabi!!!

Dragan Džajić

20. decembar 2017.

@Milivoje Radaković A vi ste?

nasko

20. decembar 2017.

uvek za demokratiju koja poštuje različitost mišljenja i ne trpi diktaturu liberalizma. Postoje veoma uspešne države (Singapur) koja ne počiva na sadašnjm liberalizmu

Pahomije Mirotocivi

20. decembar 2017.

Greška je što su primili zemlje istočne evrope i sad se sigurno kaju. Ako imaju nameru opstati, treba obustaviti širenje Evropske Unije, pa čak i isključiti istočnoevropljane.

Poslednji film

20. decembar 2017.

Zbogom Evropo, raspadaš se po svim šavovima. Ali, kuda mi idemo, šta ćemo tamo gde se sve raspada. Jel možemo mi da se obračunamo sa ovim lopovima na vlasti, pa da počnemo da se bavimo poljoprivredom, našim najjačim resursom? Jel vidimo mi tu pametnu Poljsku i Mađarsku? Gledamo, ali ne vidimo. I sve to mi možemo, ali nećemo! Kolektivno samoubistvo. Kako je tužan ovaj naš poslednji film.

mad mom

20. decembar 2017.

Poljaci su poceli da kupuju gas od Amerike umesto od Rusije; bilo je reci o tome da ce Amerika rasporediti raketno pa cak i nuklearno naoruzanje u Poljskoj. Cini mi se da su se zbog toga Poljaci mnogo razmahali, a verovatno ce posluziti Americi kao insajderi za slabljenje EU. Uz Poljsku, Amerika ima nameru da svoj gas prodaje i Ceskoj, Slovackoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Estoniji, Litvaniji i Letoniji.Za bivse clanice SSSR to ce verovatno biti skakanje iz tiganja u lonac. Pocev od ceznje za "ruskom gubernijom" virus podanistva i infantilnosti je bas uzeo maha u ovom delu sveta.

КПБСЗ

20. decembar 2017.

Борис Џонсон, министар спољних послова ВБ иде у Москву да разговара о Украјини – да би поправили односе са Немачком, Сирији – да би поправили односе са Француском, Ирану – да би поправили односе са Русијом и Северној Кореји – да би поправили односе са Кином. Пољска, Мађарска и Прибалтик су од стране ВБ “пуштене низ воду” – као у Другом светском рату. Уосталом, Пољска је била против тога да је у ЕУ представља Туск, али су они морали да га прихвате као “свога” представника. Толико о њиховом суверенитету. Пољске амбиције, ако је веровати питању пољског новинара које је поставио Путину на недавној конференцији за штампу, су да отму Украјини Љвов, а да Немачкој не врате Данцинг и остале њене територије које су окупирале после Другог светског рата.