Bramerc: Milošević deo udruženog zločinačkog poduhvata 1Foto: EPA / ROBIN UTRECHT

Glavni Haški tužilac Serž Bramerc odbacio je u intervju sarajevskom Dnevnom Avazu ocene da je jedino hrvatsko vođstvo proglašeno krivim za ratme zločine kroz presudu šestorici bivših zvaničnika Herceg Bosne.

On je istakao da je Slobodan Milošević naveden kao deo udruženog zločinačkog poduhvata u više presuda.

„Imamo brojne presude u kojima su Slobodan Milošević i drugi čelnici Srbije oglašeni krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Vlasti Hrvatske problematizuju taj udruženi zločinački poduhvat i ulogu svojih čelnika iz tog vremena u njemu. No, istorija će pokazati da su brojne presude u kojima je Milošević u istom kontekstu. I to ne samo u BiH“, rekao je Bramerc i dodao da se ne slaže s ocenom da je jedino Hrvatska žestoko kažnjena.

On je naveo da je za udruženi zločinački poduhvat povezano vođstvo Srbije u predmetima Milana Martić, priznanju krivice Biljane Plavšić i predmetima koji su povezani s Kosovom.

„Tu nije spomenut samo Milošević nego i Šešelj, Stanišić, Simatović. Plus, kako je obnovljeni postupak protiv Stanišića i Simatovića u toku, imamo priliku da jednog predstavnika vlasti u Beogradu okrivimo kao zločinca, a ne samo člana udruženog zločinačkog poduhvata“, rekao je
Bramerc.

Bramerc je ocenio da se u BiH se nije dogodio građanski rat, već međunarodni oružani sukob.

„U BiH definitivno nije bilo građanskog rata. Radilo se o međunarodnom oružanom sukobu. Postoji veoma mnogo istorijskih razloga, pa i argumenata, koji će biti korišćeni da se objasni, pa i opravda, ponašanje bilo koje strane. Ali, iz presuda koje smo doneli, sasvim je jasno da se radilo o međunarodnom sukobu“, rekao je Bramerc.

On je ocenio i da Haški tribunal nije ispunio očekivanja svih žrtava.

„Jesmo li ispunili očekivanja svih žrtava? Ne! Iako volimo da istaknemo 161 optuženoga, da nemamo begunaca… da smo napravili više nego svi međunarodni tribunali zajedno… No, kada sam bio nedavno u Sarajevu, razumeo sam da se u ovom trenutku vodi 3.000 postupaka za podizanje optužnica“, rekao je Bramerc i pozvao vlasti u zemljama regije da procesuiraju odgovorne za zločine, među kojima se mnogi, kako je rekao, skrivaju u Hrvatskoj i Srbiji.

„Za mnoge zločine u BiH, počinioci su slobodni u Hrvatskoj ili Srbiji, čija državljanstva imaju. S obzirom na to da te države ne izručuju svoje građane, jedini način da pravda bude ispunjena jest da im se sudi ili u Hrvatskoj ili u Srbiji“, rekao je Bramerc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari