Biserko: Tramp ne može da zabrani investicije u Srbiji 1Foto: FoNet Xinhua

Ceo svet se usprotivio tome što su Sjedinjene Države proglasile Jerusalim za glavni grad Izraela.

Mislim da ta odluka SAD ne doprinosi rešavanju konflikta između Izraelaca i Palestinaca, već samo produbljuje antagonizam između njih. Odluka ima i šire implikacije, budući da je netrpeljivost arapskog sveta prema Izraelu u jeku. Zato je odluka Srbije da podrži rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kojom se od američkog predsednika Donalda Trampa traži da povuče odluku o Jerusalimu, ispravna“, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava i bivši diplomata.

Komentarišući to što su SAD zapretile i državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će obustaviti finansiranje ako GSUN usvoji rezoluciju kojom se odluka Trampa o priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela proglašava „ništavnom i nevažećom“, Biserko kaže da želi da veruje da je to bila samo prva reakcija iako se Trampove pretnje uglavnom negde obistinjuju. „Ne mogu da spekulišem u ovom trenutku. U Srbiji ima i privatnih američkih investicija, koje Tramp ne može da zabrani“, kaže Biserko.

Zoran Lutovac, predsednik Političkog saveta DS i bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, kaže za Danas da se stiče utisak da s obzirom na prirodu rezolucije i prirodu čina koji je doveo do rezolucije, Srbija nije mogla da glasa protiv rezolucije. Bilo je samo pitanje da li da glasa za rezoluciju, da ne glasa ili da bude uzdržana. „Kada se donosi ovakva odluka, trebalo bi imati u vidu principijelnost odluke – da li je u skladu sa međunarodnim pravom i običajima (ali principijelnost je kada se ponašaš isto u različitim slučajevima sličnog sadržaja jer su sve velike sile sklone jednostranom rešavanju međunarodnih sporova); odnose sa zemljama koje su neposredno uključene u problem; sopstvene interese – usaglašavanje sa pozicijom EU, neugrožavanje sopstvenih pozicija na multilateralnom i bilateralnom planu“, kaže Lutovac.

On dodaje da se mogu navesti argumenti i u korist i protiv takve odluke Srbije. „Argument u korist takve odluke jeste to što je Srbija usaglasila stav sa većinom zemalja EU, ali to podrazumeva da se od Srbije očekuje da to čini i u drugim slučajevima jednostranih odluka (Rusija, Kina, Turska…). Srbija je takođe principijelno glasala protiv jednostrane odluke koja ne doprinosi sporazumnom rešavanju izraelsko-palestinskog problema“, ukazuje Lutovac i kao još jedan argument navodi i to što su isto glasale i stalne članice Saveta bezbednosti izuzev SAD i ogromna većina članica OUN. S druge strane, naglašava Lutovac, argument protiv jeste mogućnost pogoršanja odnosa Srbije sa SAD i Izraelom u većoj meri nego da je bila suzdržana ili da nije glasala, te stav protiv odluke velike sile koja je upozorila na negativne posledice za sve koji budu glasali za rezoluciju, kao i stav koji Izrael doživljava kao protivan sopstvenom interesu.

Kada je reč o posledicama s kojima bi Srbija eventualno mogla da se suoči s obzirom na pretnje koje su SAD uputile u slučaju izglasavanja rezolucije, Lutovac ocenjuje da će one umnogome zavisiti od diplomatskog obrazloženja odluke i naknadnih diplomatskih kontakata. „S obzirom na informaciju da je Srbija dala obrazloženje u paketu sa državama EU koje je u ime većine država EU pročitala predstavnica Estonije, to bi moglo značiti da će eventualne negativne posledice biti u značajnoj meri amortizovane“, ističe sagovornik Danasa.

 Živadin Jovanović, bivši ministar za spoljne poslove SRJ, ocenjuje da odluka Srbije da podrži rezoluciju SBUN o statusu Jerusalima nije antiamerička, već principijelna. Prema njegovim rečima, da je odluka Srbije ispravna govori i to što je Srbija u istoj grupi kao ogromna većina svetske zajednice. „To što je ogroman deo svetske zajednice protiv odluke SAD govori koliko je ta Trampova odluka pogrešna. Takođe govori o novom trendu u globalnim odnosima, o nezavisnosti i poštovanju odluka UN. U svetskoj zajednici nema više piramidalnog odlučivanja, gde su SAD na vrhu, a svi ispod su njihovi izvršioci“, ocenjuje Jovanović.

Na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN u četvrtak je 128 zemalja glasalo da se američko priznanje Jerusalima za glavni grad Izraela proglasi ništavnim. Protiv rezolucije kojom se od američkog predsednika Donalda Trampa traži da povuče odluku o Jerusalimu glasalo je devet zemalja – SAD, Izrael, Honduras, Mikronezija, Gvatemala, Nauru, Palau, Maršalska ostrva i Togo – dok je 35 bilo uzdržano. Uprkos pretnjama SAD da će ukinuti finansijsku pomoć, protiv Trampovog proglašenja Jerusalima za glavni grad Izraela glasali su i Avganistan, Iran i Egipat.

Kada je reč o zemljama iz regiona, pored Srbije za rezoluciju su glasali i Slovenija, Makedonija i Crna Gora, dok su Bosna i Hercegovina i Hrvatska bile među uzdržanim.

Jovanović: Odluka Srbije nije antiamerička

„Ta odluka Srbije nije antiamerička, već principijelna i to iz dva razloga. Prvo, zbog toga što je na liniji međunarodnog prava i poštovanja međunarodnih odnosa, kao i ranijih odluka SBUN o statusu Jerusalima. Drugo, zato što ta Trampova odluka ne doprinosi nalaženju mirnog i održivog rešenja jedne od najozbiljnijih i najdugotrajnijih svetskih kriza. Takva odluka SAD više ide u prilog daljih zaoštravanja odnosa ključnih aktera i usložnjavanja situacije na Bliskom istoku“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari