Site name

Protesti širom Palestine

Najmanje jedan demonstrant je poginuo tokom jučerašnjih protesta u pojasu Gaze koje su Palestinci organizovali pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju po kojoj je odluka SAD da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela proglašena nevažećom.

Piše: D. J.

Gaza 22. decembar 2017. 20:29

Protesti širom Palestine

Foto: EPA-EFE JIM HOLLANDER

Kako javlja Rojters, tokom demonstracija u Vitlejemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, iznad grada se mogao videti dim od zapaljenih guma, samo dva dana pred proslavu Božića. Izraelske snage ubile su Palestinca starog 24 godine i ranile desetak demonstranata, rekao je portparol palestinskog ministarstva zdravlja. Protesti su izbili u svih sedam gradova na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Mediji navode da su demonstranti ranjeni gumenim mecima koje su ispaljivale izraelske snage bezbednosti, koje su koristile i suzavac da rasteraju okupljene.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u božićnoj poruci osudio potez američkog predsednika Donalda Trampa kao "uvredu za milione ljudi širom sveta, kao i za sam grad Vitlejem". Kako navodi Bi-Bi-Si, Abas je ponovio da neće prihvatiti SAD kao posrednika u mirovnom procesu između Palestinaca i Izraela, nakon što je Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela. On je odbio i novi mirovni plan koji razvija Trampov savetnik i zet Džared Kušner. "SAD su se pokazale kao nepošten posrednik u mirovnom procesu i nećemo prihvatiti nikakav plan koji dolazi od njih", rekao je Abas.

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.