Protesti širom Palestine 1Foto: EPA-EFE JIM HOLLANDER

Najmanje jedan demonstrant je poginuo tokom jučerašnjih protesta u pojasu Gaze koje su Palestinci organizovali pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju po kojoj je odluka SAD da priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela proglašena nevažećom.

Kako javlja Rojters, tokom demonstracija u Vitlejemu, na okupiranoj Zapadnoj obali, iznad grada se mogao videti dim od zapaljenih guma, samo dva dana pred proslavu Božića. Izraelske snage ubile su Palestinca starog 24 godine i ranile desetak demonstranata, rekao je portparol palestinskog ministarstva zdravlja. Protesti su izbili u svih sedam gradova na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Mediji navode da su demonstranti ranjeni gumenim mecima koje su ispaljivale izraelske snage bezbednosti, koje su koristile i suzavac da rasteraju okupljene.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u božićnoj poruci osudio potez američkog predsednika Donalda Trampa kao „uvredu za milione ljudi širom sveta, kao i za sam grad Vitlejem“. Kako navodi Bi-Bi-Si, Abas je ponovio da neće prihvatiti SAD kao posrednika u mirovnom procesu između Palestinaca i Izraela, nakon što je Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela. On je odbio i novi mirovni plan koji razvija Trampov savetnik i zet Džared Kušner. „SAD su se pokazale kao nepošten posrednik u mirovnom procesu i nećemo prihvatiti nikakav plan koji dolazi od njih“, rekao je Abas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari