Site name

Raspušten italijanski parlament

Predsednik Italije Serđo Matarela raspustio je danas italijanski parlament, koji je u tom sastavu radio samo 23 meseca, što je jedan od najkraćih mandata posle Drugog svetskog rata.

Piše: FoNet

28. decembar 2017. 19:57

  Raspušten italijanski parlament

FOTO: GIUSEPPE LAMI/EPA

Matarela je odluku doneo posle sastanka sa premijerom Paolom Đentilonijem i predsednicima oba doma nacionalnog parlamernta, a nakon toga je saopšteno da je Vlada Italije odlučila da prevremeni parlamentarni izbori budu održani 4. marta naredne godine.

Do raspuštanja parlamenta je došlo nakon što je Senat izglasao nepoverenje vladi levog centra premijera Paola Đentilonija, a konsultacije koje su potom usledile nisu urodile plodom.

Izbori toliko pre roka jesu anomalija, ali sam bio primoran da to uradim. Žao mi je što nije sačinjen novi izborni zakon, izjavio je Matarela, zahvalivši predsedniku Senata Franku Mariniju na pokušaju da izdejstvuje saglasnost suprotstavljenih strana, kako bi se formirala vlada koja bi
sprovela izbornu reformu.

Sada stranke moraju potvrditi svoju odgovornost, rekao je Matarela nakon što je potpisao dekret o raspuštanju parlamenta, prenosi Slobodna Evropa.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.