Site name

Šta je Putin poručio Trampu, a šta Merkelovoj i Erdoganu

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je novogodišnje i božićne praznike brojnim svetskim liderima, između ostalog i predsedniku SAD Donaldu Trampu, lideru Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

2

Piše: Danas Online

30. decembar 2017. 13:15

Šta je Putin poručio Trampu, a šta Merkelovoj i Erdoganu

Foto: EPA-EFE/KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

Kao i japanskom premijeru Šinzu Abeu, predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kao i papi Franju, prenosi Sputnjik.

U čestitki Trampu Putin je ocenio da je dijalog između Rusije i SAD neophodan kako bi se pronašli odgovori na globalne izazove.

On je istakao da je veoma važno da temelj razvoja odnosa Moskve i Vašingtona bude princip ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja: „To bi doprinelo da se izgradi dugoročna pragmatična saradnja“. U čestitki Erdoganu Putin je ocenio da je u bilateralnim odnosima između Turske i Rusije napravljen ogroman pomak ka bilateralnoj saradnji.

„Tešnja saradnja omogućila je da se obezbedi siguran temelj za dalju borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, kao i da se pokrene politički proces u Siriji“, naveo je.

Kako navodi Sputnjik, u poruci Abeu Putin je podsetio japanskog premijera da ga očekuje u maju u Rusiji.

Asadu je u čestitki poručio da će Rusija nastaviti da pruža podršku Siriji kada je reč o zaštiti nacionalnog suvereniteta te zemlje, ali i u realizaciji političkog procesa kako bi se okončao konflikt.

Putin je, čestitajući papi Franji, izrazio nadu da će u budućnosti biti nastavljen međucivilizacijski i međureligijski dijalog.

Ruski predsednik je novogodišnje i božićne praznike čestitao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kojoj je poručio da je Rusija spremna da nastavi dijalog sa Nemačkom.

Francuskom lideru Emanuelu Makronu poručio je da ga očekuje u poseti Rusiji, kao i da je nedavni njihov susret u Versaju bila dobra prilika da razgovaraju o bilateralnim odnosima ali i o ključnim međunarodnim problemima.

U poruci južnokorejskom predsedniku Mun Džae Inu izrazio je nadu da će bilateralni odnosi omogućiti da se na Korejskom poluostrvu uspostavo trajni mir.

Lideru Kine Si Đinpingu je potvrdio spremnost da se nastavi rad kako bi se ojačala strateška saradnja Rusije i Kine.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu je poručio da računa na nastavak rada kako bi se osigurala bezbednost na Bliskom istoku.

Kraljici Velike Britanije Elizabeti Drugoj i premijerki Terezi Mej takođe je čestitao novogodišnje i božićne praznike istakavši da bi razvoj saradnje sa tom zemljom odgovarao interesima oba naroda, koji vuku korena od davnina.

Novu godinu Putin je čestitao i predsedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đaniju Infantinou kome je izrazio uverejne da će se efikasna saradnja kada je reč o pripremi Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine nastaviti.

Nešto ranije je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću novogodišnje i božićno pismo-čestitku Vladimira Putina, u kome je ruski predsednik istakao da računa na dalje unapređenje bilateralne saradnje u interesu regionalne stabilnosti.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sofronije

30. decembar 2017.

A ja mislio da je samo Vučiću čestitao.....Tako je predstavljeno u kontrolisanim medijima nije moja krivica što sam namerno doveden u zabludu.

zena

30. decembar 2017.

Putinove poruke su šture i anemične, neuverljive i anahronične. Politički stavovi koji će odmah biti iznevereni.