RSF: Vladajuća partija preuzima kontrolu nad RTCG 1Foto: RTCG

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju način na koji vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) preuzima kontrolu nad Savetom Radio-televizije Crne Gore (RTCG), preteći nezavisnosti tog tela, saopšteno je danas iz te međunarodne orgnizacije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, DPS je u tom procesu otišao korak dalje kada je iskoristio većinu u parlamentu da razrieši jednog od članova Saveta RTCG-a Gorana Đurovića.

Predstavnici DPS-a su u međuvremenu izabrali visokog zvaničnika Slobodana Pajovića kao novog člana Saveta, iako je to protivzakonito, navodi se u saopštenju RSF-a.

Ranije ove nedelje na poziv mnogih nevladinih organizacija stotine ljudi protestovalo je na ulicama Podgorice protiv preuzimanja javnog servisa, podsjća RSF.

Da bi preuzeli kontrolu nad RTCG-om, DPS se infiltrirao u Savjet da bi uklanjali članove kao što je Đurović koji ne prate njihovu politiku i koji su optuženi da podržavaju opoziciju, dodaje se u saopšenju.

„Osuđujemo ovu zloupotrebu vlasti DPS-a koji koristi parlamentarnu većinu da se meša u poslove javnih TV emitera i da razrešava članove Savjeta koji im se ne sviđaju“, rekla je šefica RSF za Balkan Polin Ades Mevel.

Građani Crne Gore imaju pravo na nezavistan javni servis, a vlast ovakvim napadima pokazuje da ne poštuje evropske standarde u vreme kada se ta zemlja nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Ovo kršenje nezavisnosti javnog emitovanja moglo bi da sputa proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, koja se ove godine nalazi na 106. mestu po slobodi medija na listi RSF-a od 180 zemalja, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari