Site name

Reporteri bez granica

RSF: Vladajuća partija preuzima kontrolu nad RTCG

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju način na koji vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) preuzima kontrolu nad Savetom Radio-televizije Crne Gore (RTCG), preteći nezavisnosti tog tela, saopšteno je danas iz te međunarodne orgnizacije.

3

Piše: Danas Online / RSE

Podgorica 31. decembar 2017. 00:11

RSF: Vladajuća partija preuzima kontrolu nad RTCG

Foto: RTCG

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, DPS je u tom procesu otišao korak dalje kada je iskoristio većinu u parlamentu da razrieši jednog od članova Saveta RTCG-a Gorana Đurovića.

Predstavnici DPS-a su u međuvremenu izabrali visokog zvaničnika Slobodana Pajovića kao novog člana Saveta, iako je to protivzakonito, navodi se u saopštenju RSF-a.

Ranije ove nedelje na poziv mnogih nevladinih organizacija stotine ljudi protestovalo je na ulicama Podgorice protiv preuzimanja javnog servisa, podsjća RSF.

Da bi preuzeli kontrolu nad RTCG-om, DPS se infiltrirao u Savjet da bi uklanjali članove kao što je Đurović koji ne prate njihovu politiku i koji su optuženi da podržavaju opoziciju, dodaje se u saopšenju.

"Osuđujemo ovu zloupotrebu vlasti DPS-a koji koristi parlamentarnu većinu da se meša u poslove javnih TV emitera i da razrešava članove Savjeta koji im se ne sviđaju", rekla je šefica RSF za Balkan Polin Ades Mevel.

Građani Crne Gore imaju pravo na nezavistan javni servis, a vlast ovakvim napadima pokazuje da ne poštuje evropske standarde u vreme kada se ta zemlja nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Ovo kršenje nezavisnosti javnog emitovanja moglo bi da sputa proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, koja se ove godine nalazi na 106. mestu po slobodi medija na listi RSF-a od 180 zemalja, zaključuje se u saopštenju.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Sasa Šveđo

31. decembar 2017.

To je samo jadna mala sitnica od od svih nesreća koje su sručile na to malo krša pored mora. Odavno je u Milovim privatnom preduzeću Crna Gora prestala da diše misao ljudskog ponašanja prema stanovnicima tog dijela zaboravljenog svijeta. Crnom Gorom danas šetaju duhovi, nema tu ljudi. Crna Gora je legalni evropski Gvantanamo.

Eva

31. decembar 2017.

Vidim i kod njih vladaju lazni evropejci pa im zato treba televizija dacsiri lazi kao kod nas.

Slavko

02. januar 2018.

Nisu originalni. Kopiraju naš sistem!