Site name

Pretnja revolucionarne garde protestima u Iranu

Iranska revolucionarna garda upozorila je antidvladne demonstrante da će se suočiti sa "gvozdenom pesnicom" ukoliko se nastave politički nemiri, javlja BBC.

1

Piše: FoNet

31. decembar 2017. 15:31

Pretnja revolucionarne garde protestima u Iranu

Foto: EPA-EFE/STR

Tri dana demonstracija zbog pada životnog standarda postaju najveći pokazatelj neslaganja od velikih pro-reformskih skupova u 2009. godini.

Komandant Revolucionarne garde rekao je da su protesti degenerisali ljude koji su izvikivali političke parole i spaljavali javnu imovinu.

Dvojica demonstranata umrla od rana.

Vlasti u Dorudu u zapadnom Iranu saopštile su da bezbednosne snage nisu otvorile vatru na demonstrante i za stradanje okrivile sunitske muslimanske ekstremiste i stranie sile.

Dopisnici kažu da ukazivanje na strane obaveštajne službe jeste usmereno na Saudijsku Arabiju.

Demonstranti u gradovima Horamabad, Zanjan i Ahvaz pozvali su na smenu iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hameneia.

Iranska islamska revolucionarna garda je moćna sila koja ima veze sa vrhovnim liderom zemlje i posvećena je očuvanju islamskog sistema zemlje.

Brigadni general Esmail Kovsari izjavio je novinskoj agenciji ISNA: "Ako su došli na ulice, ne bi trebalo da izvikuju te parole i spaljuju javnu imovinu i automobile".

Iranski ministar unutrašnjih poslova takođe je upozorio javnost na odgovornost demonstranta.

"Oni koji uništvaju javnu imovinu, ugrožavaju poredak i krše zakon moraju da odgovaraju za svoje ponašanje i plate cenu ", rekao je Abdolreza Rahmani-Fazli.

"Definitvno će se suprtostaviti širenju nasilja, straha i terora", javlja BBC.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milivoje Radaković

31. decembar 2017.

Kad su onomad mule potpisale sporazum kojim se odriču patrijotičejskog programa nuklearnog naoružanja u zamenu za podizanje ekonomskih sankcija, svojoj su sirotinj raji prodali to pod firmom "živećete bolje". Sad kada se ispostavilo da sav novac ode na ratovanje po svetu i širenje "islamske revolucije", te da Irancima neće biti ništa bolje, i kada se sirotinja raja pobunila zbog podvale mangupske uleme, kerovi bi da ih dovedu u red "gvozdenom pesnicom"?! More, sve se mislim da će i Homeinijevoj kobili koliko sutra da pukne kolan...