Izetbegović: Novi Dejton nije realan 1Foto: EPA STEPHANIE LECOCQ

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da Dejton 2 nije realna opcija, jer bi ta konferencija morala ozbiljno da se pripremi, a u suprotnom bi stvari mogle da krenu unazad.

Prema njegovim rečima, Bosna i Hercegovina pre ili kasnije mora profunkcionisati bez stranaca i sve te medijacije mogu biti samo privremene mere, koje će omogućiti da država konačno profunkcioniše sama.

Ne možemo doveka imati Visokog predstavnika i ovakvo prisustvo međunarodne zajednice. Ona je u proteklih deset godina u velikoj meri prepustila Bosni i Hercegovini da prohoda i da počne da funkcioniše bez snažnog prisustva i intervencija međunarodne zajednice, rekao je Izetbegović u intervjuu za Radio televiziju Bosne i Hercegovine.

On smatra da BiH mora da prođe neophodnu fazu u kojoj će konačno sazreti četiri, pet ili šest aktera koji čine koalicije.

Možda nije ni loše da probaju, pa da vidimo koliko mogu da postignu sa tim nekim preteranim ciljevima koji su na liniji nekih ratnih obećanja i ambicija, a posle toga će se svako vratiti onome što je realno, kaže Izetbegović.

On je ocenio da zbog izbornog zakona neće biti ugrožen izborni proces, ali bi moglo da bude ugroženo formiranje vlasti koje zavisi od Doma naroda, koji s obzirom na presudu Ustavnog suda ne može biti formiran.

Pošto imamo mali prostor za manevrisanje biće teško pronaći rešenje, ali postoji nada da ćemo do njega ipak doći, rekao je Izetbegović, dodavši da bi u vezi tog pitanja dobrodošlo posredovanje međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari