Istraga nije otkrila kako je Praljak došao do otrova 1Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

U Hagu je zatvorena istraga povodom smrti generala Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Slobodana Praljka, koju je inicirao Haški tribunal, a sudeći prema zaključcima istrage i dalje nije rasvetljeno kako je Praljak došao do otrova.

Istragu je vodio sudija Hasan B. Dželou, glavni sudija Gambije i bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i mehanizma za međunarodne krivične sudove, prenosi Srna.

Kako navode, njegovi stručni zaključci prosleđeni su Registraru koji ih je dalje prosledio relevantnim institucijama u okviru UN, saopšteno je na sajtu Haškog tribunala.

Kako Dželou navodi, njegov pregled nije pokazao nikakve rupe niti mane u zakonskim okvirima Suda u Hagu, a po pitanju tretiranja pritvorenih lica u jedinici za pritvor UN i prostorijama Suda. Stoga, on ne predlaže nikakve izmene pravila i propisa Haškog tribunala.

On je preporučio nekoliko mera vezanih za pretraživanje pritvorenih lica, uključujući i njihove sobe, kao i kurseve za obuku osoba za sigurnost.

Preporučio je i nastavak pružanja medicinske i psihološke pomoći zatvorenicima koji su uključeni u događaje od 29. novembra.

Dželou je istakao da je nemoguće legalno kupiti kalijum cijanid unutar zatvora, kojeg je Praljak popio u sudnici.

„Kalijum cijanid se može preneti u obliku praha ili otopiti u vodi. Količina kalijum cijanida potrebna za izradu smrtonosne doze iznosi od 200 do 300 miligrama, što je jednako veličini za jednu tabletu“, pojasnio je Dželou, te dodao kako nije moguće navesti kako je Praljak došao do otrova.

Prema zaključcima ovog sudije, kontinuirana krivična istraga pod holandskim vlastima mogla bi rasvetliti kako se otrov našao u Praljkovim rukama.

On je rekao da je važno napomenuti da osoblje pritvorske jedinice ili osoblje Međunarodnog suda nije imalo dostupne obavještajne informacije koje bi ukazale na to da je Praljak posedovao otrov. “Da je takva obaveštajna inforamcija bila dostupna, bile bi moguće dalje invazivne mere“, navodi sudija Dželou, prenosi Srna.

Međutim, kako je rekao, čak i da su takve obaveštajne informacije bile dostupna, priroda i količina otrova bili su takvi da je lako mogao ostati neotkriven čak i kroz najzahtevnije pretrage osoba, ćelija i drugih područja.

„Mala veličina predmeta, ograničenja u pravilima o nametljivim pretraživanjima i priroda opreme za skrining dostupne u pritvorskoj jedinici i prostorijama Tribunala, doprineli su otežavanju otkrivanja krijumčarenja“, smatra Dželou.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude 29. novembra popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gde je preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari