Site name

Stoltenberg: Nije bilo zahteva Podgorice za NATO bazom

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da nije bilo zahteva crnogorskih vlasti za uspostavljanje bilo kakve NATO baze u Crnoj Gori .

1

Piše: Danas Online

31. decembar 2017. 20:02

Stoltenberg: Nije bilo zahteva Podgorice za NATO bazom

Jens Stoltenberg Foto: EPA/JULIEN WARNAND

On je pozdravio je odluku Podgorice da do 2024. krene sa izdvajanjima dva odsto BDP-a za odbranu i sigurnost.

Vojne baze su isključivo stvar nacionalne nadležnosti, rekao je Stoltenberg u intervjuu za podgoričke „Dnevne novine“ koji je objavljen danas, prenosi Sputnjik.

Stoltenberg je kazao, navodi Sputnjik, da je NATO savez demokratija, osnovan sa jednim ciljem — da zemlje-članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane i da je „uveren da će članstvo u NATO-u pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju sigurnosti i stabilnosti u regionu“. Pristupanje Crne Gore NATO-u je važan korak, ali to nije kraj puta. Crna Gora posvećeno nastavlja da radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naveo je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je rekao da je NATO Crnoj Gori, koja je u junu zvanično postala 29. članica Alijanse, zahvalio na konkretnim i važnim doprinosima i pozdravio odluku Podgorice da do 2024. krene sa izdvajanjima dva odsto BDP-a za odbranu i sigurnost.

On smatra da je Zapadni Balkan strateški važna regija za NATO i zbog toga je, kako je rekao, Alijansa i dalje u potpunosti angažovana na tom području.

Naglasio je i da je saradnja sa Evropskom unijom ključna za rešavanje sigurnosnih izazova 21. veka, posebno na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li očekuje novo mešanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg je podsetio da svaka nacija ima pravo da odluči o svojoj budućnosti i da bira političke i bezbednosne aranžmane sa drugim narodima i organizacijama, bez mešanja bilo koje treće strane.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vatro Marx

01. januar 2018.

Mr. Stoltenberg, Nije bilo zahtjeva vec obavezno, da Crna Gora postane clan NATO-OTAN,naj vecoj najjacoj i ubitacnoj koja ubija bez milosti nevin narod. Srpski narod nemoze zaboravviti pa ni oprstiti, puño je nevinog naroda izgubilo zivot i Kosmet otet je silom.Pravo je cudo da Srbija nije predala sudu za ratne zlocine. Zalosno i bolno,a kazete da ste za ocuvanja mira i stabilnosti u svijetu.