Rezultati istrage o Praljku: Nije bilo propusta 1Foto: EPA-EFE / Robin van Lonkhuijsen

Bezbednosne procedure Haškog suda i pritvora UN poštovane su i nema propusta, glavni je zaključak interne istrage sprovedene u Tribunalu u Hagu u vezi sa samoubistvom osuđenika za ratne zločine Slobodana Praljka.

Interna istraga trajala je 29 dana. Između ostalog, pregledani su propisi i procedure. Razgovaralo se sa 23 službenika, analiziran je snimak iz pritvora. I onda je zaključeno da nema propusta u pravnom okviru i poštovanju procedura, preneo je N1.

„Kako se navodi u mojim zaključcima, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u okviru pravila Nelsona Mandele (minimalna pravila o tretmanu zatvorenika), ne postoje mere koje bi garantovale otkriće otrova u bilo kojoj fazi“, navedeno je u rezultatima istrage koju je vodio sudija Hasan B. Dželou.

Drugim rečima – svi službenici su poštovali sve procedure. Ipak, revizija je naložila mere poboljšanja u ličnim pregledima, pregledima ćelija, pa će umesto uživo – sliku iz sudnice prenositi s pola sata odlaganja.

“Još nismo dobili svu dokumentaciju, ali sve što stigne, sve preporuke ćemo razmotiriti i najozbiljnije ih primeniti”, poručuje portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove Helena Eglston.

Smrtonosna dozna kalijum cijanida koji može biti prah i rastopljen u vodi, je izmeрu 200 i 300 miligrama, što je jedna tableta, i interna istraga je zaključila da bez infromacije da ga Praljak ima – službenici pritvora UN ili Haškog suda nisu mogli da nađu.

Intenzivniji pregledi koji uključuju skidanje – zbog dostojanstva se sprovode samo u izuzetnim situacijama – a da je takva, službenici nisu znali, zaključuje istraga.

Analitičarka Iva Vukušić podseća da je u toku još jedna istraga.

“Istraga holandskih vlasti, koja bi možda mogla na neki način da objasni prvo od kud to, i šta se zapravo dogodilo, gde je otišlo po zlu”, navela je ona.

Do sada je, prema javno dostupnim podacima, u toj istrazi tužilaštva u Hagu utvrрen otrov i napravljena obdukcija, a istraga traje i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari