Site name

Kovač: Slovenija neće popustiti po pitanju granice

Arbitražna odluka za Hrvatsku ne postoji, no postoji dobra volja hrvatske Vlade da se spor sa Slovenijom reši bilateralno, ponovio je predsednik saborskog Odbora za inostranu politiku Miro Kovač, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Piše: Danas Online

02. januar 2018. 15:10

Kovač: Slovenija neće popustiti po pitanju granice

Foto: printscreen/hrt

Trenutno rešenje, kako kaže vidi u sporazumu o upravljanju zalivom, dok nađe konačno rešenje za granicu na moru, prenosi HRT.

Potpredsednik toga odbora Joško Klisović složio se kako je arbitražna presuda pravni akt koji Hrvatska ne može prihvatiti.

„No ako su Slovenci odluke iz tog akta preuzeli kao svoju poziciju, oni mogu tu poziciju uneti za pregovarački sto. Ako krenemo od te presude i sporazumno unesemo neke korekcije, preostaje dogovoriti formu -  a to je međunarodni ugovor. Takav ugovor treba proći ratifikaciju u slovenskom i hrvatskom parlamentu, kaže Klisović.

Kovač je utvrdio kako se Slovenija već 25 godina bavi samo granicom na moru i da tu neće popustiti te će nastaviti s jednostaranom primenom arbitraže.

„Ne smemo dopustiti kršenje međunarodnog prava i našeg suvereniteta. Hrvatska je žrtva pokušaja prevare i to moramo javno iskomunicirati na svim forumima unutar Hrvatske i u svetu“, naveo je Kovač.

Spomenuo je kako pri Ujedinjenim nacijama postoji komisija za međunarodno pravo koja se već desetak godina bavi time kako postupiti u slučaju jednostranih državnih odluka i Hrvatska će joj se morati obratiti.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.