Site name

Crnogorska dijaspora godišnje pošalje oko 500 miliona evra

Crnogorska dijaspora, prema procenama, godišnje pošalje građanima u Crnoj Gori oko 500 miliona evra, dok su zvanični podaci nešto niži, saopštio je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

3

Piše: Danas Online

02. januar 2018. 15:29

Crnogorska dijaspora godišnje pošalje oko 500 miliona evra

Foto: EPA/MATTHIAS BALK

"U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora ima brojnu dijasporu koja je izuzetno vezana za svoj rodni kraj i svoje porodice koje su ostale u Crnoj Gori. Procene su da u državu svake godine, iz inostranstva, građanima stigne oko 500 miliona evra”, rekao je Darmanović agenciji Mina business, a prenosi RTCG.

On je precizirao da je 2016. godine ukupan priliv novčanih sredstava na osnovu doznaka iz inostranstva bio 393,4 miliona evra dok je za prvih devet meseci prošle godine u Crnu Goru po osnovu doznaka pristiglo 309,7 miliona evra. Darmanović je podsetio da se tu radi samo o novcu koji pristiže bankarskim transakcijama, a da se procenjuje da bar još toliko novca dijaspora šalje svojim porodicama privatnim kanalima, bez ikakve evidencije. 

"Novčane doznake su značajan faktor budžetske stabilnosti, a najčešće se koriste za ličnu potrošnju i eventualno neka neproizvodna ulaganja, kao što je kupovina nekretnina”, kazao je Darmanović.

On je, odgovarajući na pitanje šta bi trebalo uraditi na polju ekonomske diplomatije, naveo da je u cilju unapređenja funkcionisanja sistema integrisane ekonomske diplomatije, u koordinaciji Ministarstva – Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju uspostavljen sistem koordinatora za ekonomsku diplomatiju.

"Njega čine predstavnici svih ministarstava, Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija, Sekretarijata za razvojne projekte, Privredne komore i Zajednice opština, koji se bave promocijom crnogorske ekonomije i kulture, investicionih potencijala naše zemlje i podrškom našim kompanijama za izlazak na strana tržišta”, kazao je Darmanović.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Inimicus Capitalis

02. januar 2018.

Prakticno od toga žive i Crna Gora i Srbija. Jer, sami ne vole da rade. Vole da pametuju.

Jovan Vukadinovic

02. januar 2018.

A tu prednjace Skaljari i Kavaci...koji pomenuti devizni priliv obilato prave organizovanim kriminalom u Bgd i po Srbiji...laki kes

Dragi naš

02. januar 2018.

Po zvaničnom podatku Narodne banke Srbije u 2016. godini (zaključno sa novembrom) - za proteklu godinu nisam čuo podatke - srpska dijaspora je svojima u zemlji poslala 2,7 milijarde evra (evidentirane transakcije). Po procenama stručnjaka iz ove oblasti na ovu cifru treba dodati bar još 50%, ako ne i znatno više, koje "dijasporci" šalju nezvaničnim (neevidentiranim) kanalima ili donose i ostave u zemlji u kešu kada dolaze na odmore, za praznike, proslave ili drugim povodima. Upravo su ovo najveće, najdirektnije strane devizne investicije, veće od svih ostalih kojima se hvale i barataju političari. Usput, treba li da objašnjavam kakav tretman i pažnju imaju ti "dragi naši" - dijasporci od strane matične države?