Tramp zapretio Palestincima 1Foto: Fonet / AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zapretio je danas palestinskim vlastima da bi Vašington mogao da im ukine novčanu pomoć, ukoliko odbiju mirovne pregovore sa Izraelom.

Tramp je rekao da Sjedinjene Države Palestincima daju stotine miliona dolara godišnje, a za to ne dobijaju ni zahvalnost, ni poštovanje. Oni čak ne žele ni da pregovaraju o dugoročnom mirovnom sporazumu s Izraelom, napisao je Tramp na svom Tviteru, preneo je AP. Visoka predstavnica palestinske samouprave Hanan Ašravi tu Trampovu pretnju nazvala je ucenom na koju Palestinci neće pristati.

Tramp je jednostrano razorio temelje mirovnog sporazuma kada je odlučio da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela. Nećemo pristati na ucene, poručila je Ašravi. Tramp je nije sabotirao samo naše pokušaje da dođemo do mira, već i pravdu i našu slobodu, istakla je Ašravi.

Od 2008. godine Sjedinjene Države daju Palestincima oko 100 miliona dolara godišnje, a prema podacima Kongresa, od sredine devedesetih godina prošlog veka ukupan iznos pomoći u novcu i robi bio je oko pet milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari