Mekmaster: Razotkriti Rusiju 1Foto: SHAWNTHEV/EPA

Destabilizujuće aktivnosti Rusije je neophodno razotkriti, jer se time podriva njena sposobnost da negativno utiče na američko i ostala društva, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster za Glas Amerike i kao primer ruskog mešanja naveo Crnu Goru.

Mekmaster je rekao da su se Rusi mešali u američke izbore što je, kako je naveo, javno saopštio i predsednik Donald Tramp, te da su bili veoma aktivni i u Evropi i drugim područjima.

Nedavno na francuskim izborima, na španskom referendumu u vezi sa Katalonijom, vidimo da su već aktivni u Meksiku, u Crnoj Gori su pokušali da podstaknu državni udar, dodao je on.

Zbog toga je razoktrivanje ruske destablizujuće kampanje veoma važan prvi korak i jedno od najvažnijih rešenja. Kada svi vide koje su im namere, onda oni gube značajan deo moći da podstiču nedostatak poverenja i da okreću zajednice jedne protiv drugih, naglasio je Mekmaster.

On je ocenio da je reč o novoj vrsti pretnje koju je Rusija usavršila na više načina.

To su upotreba dezinformacija, propagande i društvenih medija da se izazovu podele u društvu, a zajednice okrenu jedna protiv drugih da bi se oslabila njihova odlučnost, ukazao je Mekmaster.

O tome dosta govorimo u Strategiji za nacionalnu bezbednost, dodao je on, koliko je važno da, svaki put kada razgovaramo o onome što nas deli kao zemlju, da govorimo i o onome šta nas ujedinjuje, a to je zajednička posvećenost našim principima.

Mi vrednujemo individualna prava, vladavinu zakona i našu demokratiju, poručio je Mekmaster.

To su isti ljudi koji su rekli: Nismo oborili taj avion ili ubili sve te ljude. Nismo imali vojnike na Krimu ili u zapadnoj Ukrajini. Ne pružamo utočište sirijskom režimu koji je odgovoran za masovno ubistvo svog naroda hemijskim oružjem. To jednostavno više nije kredibilno, zbog čega moramo da se suprostavimo ruskom destabilizujućem ponašanju, upozorio je on.

Mekmaster je, ipak, dodao da je potrebno sprečiti dalji konflikt sa Rusijom i sarađivati u oblastima u kojima se preklapaju interesi dve zemlje, kao što su Severna Koreja i Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari