Više od polovine Francuza optimisti 1Foto: EPA / IAN LANGSDON

Francuzi sa mnogo više optimizma nego prethodnih godina gledaju na budućnost tako da njihova reputacija pesimista više ne stoji.

Prema novom istraživanju, 59 odsto Francuza su optimisti u vezi 2018. godine, što je najviše od 2000. i za 15 procentnih poena više nego 2012.

Najveći optimisti su pristalice francuskog predsednika Emanuela Makrona dok su oni koji podržavaju ultra-desni Nacionalni front najveći pesimisti, pokazalo je istraživanje Heris interaktiva urađeno za radio RTL čiji su rezultati objavljeni 2. januara.

„To je verovatno rezultat efekta Makron“, rekao je direktor Herisa za politička istraživanja Žan-Danijel Levi (Jean-Daniel Levy) ukazujući na oživljene nade oko evropske integracije, što je jedan od prioriteta Makronove politike.

„Posebno se izdvaja osećaj da predsedništo ‘drži vodu’, sa dobrim izgledima na ekonomskom frontu“, rekao je Levi za agenciju Rojters.

„To nije samo krah Olandovih godina“, rekao je Levi komentarišući osećaj slabosti koji je obeležio mandat Makronovog prethodnika Fransoa Olanda od 2012. do 2017. „Francuzi su čuli mnogo o boljim izgledima za rast, za zapošljavanje. To su znaci da je Francuska manje depresivna“, dodao je Levi.

Prvi put za pet godina većina (51 odsto) Francuza rekla je da je prethodna godina bila pozitivna. U istraživanjima iz 2015. i 2016, godinama koje su obeležili teroristički napadi, 54 odsto građana je prethodnu godinu ocenjivalo kao negativnu.

Makron je u novembru ukinuo vanredno stanje koje je Oland uveo posle tih napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari