Site name

Oslobađanje političkih zatvorenika u Etiopiji

Etiopijski premijer Hajlemarijam Desalenj je danas objavio nameru da odbaci optužbe protiv političkih zatvorenika i zatvori zatvor Mekelavi, jer želi da "proširi demokratski prostor za sve".

Piše: FoNet

Adis Abeba 03. januar 2018. 18:03

Oslobađanje političkih zatvorenika u Etiopiji

Foto: Arhiva

Proteklih meseci su protesti u oblastima Oromija i Amhara doveli do prestanka rada firmi, univerziteta i saobraćajnih mreža, a zatim se proširili na druge delove Etiopije.

Radi se o najozbiljnijim demonstracijama od 1991. godine, kada je sadašnja vlada došla na vlast, zbog čega je uvedeno jednomesečno vanredno stanje, koje je u međuvremenu ukinuto.

Politički zatvorenici će biti oslobođeni. Zloglasni zatvor, poznat kao Mekelavi, biće zatvoren i pretvoren u muzej, izjavio je Hajlemarijam.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i opozicija u Etiopiji dugo traže oslobađanje političkih zatvorenika, tvrdeći da su uhapšeni na osnovu namešetenih optužbi i kažnjeni zbog načina razmišljanja.

Iza rešetaka se nalaze opozicioni lideri Bekele Gerba i Merara Gudina, kao i više poznatih novinara, navodi AP.

Protesti čiji su učesnici tražili veće slobode su počeli krajem 2015. godine. Rezultat je nekoliko stotina poginulih i desetine hiljada uhapšenih, dok je oko milion ljudi moralo da napusti domove.

Akcija protiv opzicije je značila masovna hapšenja, mučenja, nepravedna suđenja i kršenje prava na slobodu izražavanja i udruživanja, ocenila je organizacija Amnesti Internešenel. 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.