Ne jenjavaju protesti u Iranu 1Foto: EPA-EFE/STR

Lider libanske grupe Hezbolah koju podržava Iran izjavio je da će „nada“
predsednika Trampa da će protesti u Iranu biti grudva koja će dovesti do promene režima ili haosa biti poražena zajedno sa nadom Izraelaca i Saudijaca, izvaštava Asošijeted pres (AP).

U svom prvom komentaru od izbijanja protesta u Iranu Hasan Nasralah je rekao da su demonstrante sa legitimnim pritužbama eksploatisale političke frakcije koje su svojim protestima pridodale političke zahteve.

Nasralah, čija grupu obilno finansira Iran, govorio je u TV intervjuu za stanicu Al-Maiadin iz Bejruta. On je rekao da iranske vlasti postupaju prema protestima u gradovima u Iranu „smireno i mudro“.

On je naglasio da ovi nisu poput masovnih protesta 2009. godine u pogledu širine i zahteva, dodajući da „nema razloga za zabrinutost.“

Zvaničnici Ujedninjenih nacija pozvali su Iran da poštuje prava demonstranata i oslobodi sve koji su nepotrebno uhapšeni dok su mirno protestovali.

Portparol je izjavio u sredu da Generalni sekretar Antonio Gutereš zahteva da se poštuju ljudska prava. On je takođe naglasio da protesti treba da budu mirni.

U međuvremenu, Visoki komesar UN za ljudska prava, Zijad Rad Al Husein traži od Irana da bude oslobođen svako ko je nepotrebno uhapšen ili kažnjen zbog mirnog izražavanja stavova.

Husein je takođe pozvao vlasti u Iranu da istraže sve pogibije i ozbiljna ranjavanja tokom protesta koji traju cele prošle nedelje.

Najmanje 21 osoba je poginula a stotine su uhapšene tokom antivladinih demonstracija podstaknutih ekonomskim razlozima.

Iranski državni mediji izvestili su u sredu da su desetine i stotine ljudi učestvovale u provladinim demonstracijama. Emituju se snimci provladinih demonstracija u gradovima širom zemlje posle nedelje protesta i hapšenja zbog pobune zarad slabe državne ekonomije.

Iranska provladina novinska agencija Tasnim javila je da su uhapšeni evropski državljani pod optužbom za špijunažu pošto su predvodili buntovnike tokom antivladinih demonstracija.

Izveštaji u sredu navode reči Hamida Reze Abolhasanija, šefa pravosudnog odeljenja u zapadnom gradu Boroujerdu, koji je izjavio da su osumnjičene obučavale evropske đpijunskie
agencije, ali nije detaljnije to objasnio.

Više nije bilo izveštaja o protestima u Boroujerdu ovih dana.

Prošle nedelje dogodila se erupcija antivladinih protesta u nekoliko gradova u Iranu.

Na nekim demonstracijama je bilo sukoba, a najmanje 21 osoba je ubijena. Stotine su uhapšene.

Iranski zvaničnici su dugo optuživali SAD, Izrael i Veliku Britaniju da planiraju rušenje vlade, javlja AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari