OEBS: Brine proterivanje novinara 1

Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Desir izrazio je danas zabrinutost zbog proterivanja bračnog para ruskih novinara iz Letonije.

Novinarka ruske državne radio TV stanice VGTRK Olga Kurlaeva je uhapšena 4. januara i proterana iz Letonije, podseća se u saopštenju i dodaje da je njen muž Anatolij Kurlaev, koji radi sa rusku stanicu TVC, proteran 2. januara.

Desir u pismu vlastima Letonije podseća da su se zemlje članice OEBS obavezale da olakšaju rad novinara iz zemalja članica te organizacije.

„Slobodan pristup i protok informacijama između zemalja članica doprinosi slobodi medija u regionu OEBS i to je bitni deo koncept bezbednosti na kojoj je ova organizacija zasnovana. Pozivam vlasti da ponovo razmotre upotrebu restriktivnih i selektivnih mera prema stranim novinarima,“ napisao je Desir, ocenivši da su u oba slučaja nejasni i netransparentni razlozi zbog kojih su te mere nametnute .

Predstavnik OEBS za slobodu medija je uputio odvojena pisma vlastima Letonije zbog proterivanja bračnog para Kurlaev, kaže se u saopštenju objavljnom na sajtu te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari