Sneg zarobio 10.000 turista u Italiji 1Foto: EPA (arhivska fotografija)

Više od 10.000 turista zarobljeno je u popularnom italijsnskom skijalištu Ćervinija
koje je zbog snega odsečeno od sveta, a vlasti su izdali upozorenje za opasnost od lavina.

Zbog gustog snega u petak su ostala odsečena skijališta Ćervinija u Italiji i Adelboden u Švajcarskoj, dok olujno nevreme hara Evropom.

Italijanski mediji izveštavaju da je Ćervinija u Valje d’Aosta zatrpana ispod dva metra snega i da je tamo zarobljeno 10.000 turista.

Slična je situacija i švajcarskom u Adelbodenu gde vojska raščišćava ostatke odrona, prenosi BBC.

U mnogim odredištima rizik od lavine je na četvrtom, od ukupno pet stepeni.

Austrijskom Tirolu preti visok rizik od lavine i mnogi putevi su blokirani. U Vorarlbergu rizik od lavine je na četvrtom stepenu.

Problem predstavlja i jak vetar koji u austrijskom skijalištu Silvreta Montafon baca gondole na žičari s jedne na drugu stranu, a prestravljeni skijaši se čvrsto drže kako ne bi pali.

Skijaške staze u francuskim Alpama zatvorene su u Val d’Izeru jednom od najvećih skijališta. I Šamoni je zaustavio većinu ski liftova.

Oluja Elenor prouzrokovala je pometnju u mnogim delovima Francuske, gde su blokirani vazdušni i putni saobraćaj hiljade domaćinstava ostalo je bez struje.

Troje ljudi umrlo je u francuskim Alpama, starica (93) čiji je dom poplavljen, muškarac zatrpan snegom u Savoji i skijaš na kojeg je palo stablo u Morilonu.

Vetar duva 160 kilometara na sat u Velikoj Britaniji a 147 kilometara na sat u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari