Ističe ultimatum ratnih veterana Plenkoviću 1Piranski zaliv - Foto: EPA / ANTONIO BAT

Ultimatum koji je hrvatski ratni veteran Petar Janjić Tromblon dao je predsedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću ističe danas u 16 časova.

Tromblon od hrvatske vlade očekuje da sedne za sto sa Slovencima i reši problem u Piranskom zalivu — ili će to učiniti ratni veterani, piše zagrebački portal „Indeks“, prenosi Sputnjik.

Priča o veteranima koji planiraju da pošalju brodove u Piranski zaliv ako hrvatska vlada ne pokrene razgovore sa Slovenijom i ne reši probleme ribara prvi put se pojavila protekle srede, kada je na jednom ekstremno desnom portalu objavljeno Tromblonovo pismo premijeru Plenkoviću i vladi. Tromblon je vladi tada dao rok od 72 sata da reše problem, ali je taj rok u petak produžio do ponedeljka.

„Imam puno prijatelja Slovenaca s kojima sam u kontaktu, njima isto ne odgovara ova opasna situacija. Mi smo sada doneli odluku da stanemo malo na loptu jer moramo poštovati odluku hrvatskih ribara jer ti ljudi ipak žive od svog hleba. Naše je da dođemo tamo i upozorimo vladu da ubrza proces u interesu ribara, ali i turizma“, objasnio je u petak svoju odluku Tromblon.

Prema Tromblonovom ultimatumu, on bi sa stotinak lađa i brodova sa ratnim veteranima isplovio prema Piranskom zalivu i „zaštitio hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode“. Janjić u svom ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahteve, „osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano pecati ribu i tako prehranjivati svoju porodicu“.

„Onda ćemo mi doći sa sto brodica. Ja sam u stanju dovesti sto čamaca s Dunava, Save i Drave, pa ćemo mi tamo ploviti i voleo bih da vidim ko će nas zaustaviti, ko će nas tamo kazniti. Pa ćemo videti koji će slovenački brod preći u hrvatske vode“, kaže Tromblon, prenosi Sputnjik.

HDZ, koji je za vreme šatorskog protesta na sva usta hvalio i veličao zahteve veterana, sada ćuti. Ili barem ne govori ništa konkretno.

„Takva pitanja rešavaju se dogovorom dveju strana, jedna strana ne može rešiti taj problem. Ovde moramo biti razboriti, politika se vodi razumom, a ne srcem.

Razumem one koji su nervozni, ali ovde treba biti razuman. Nije dobro da s hrvatske strane neko vrši pritisak na vladu. Vlada itekako vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i štitiće hrvatske ribare i građane“, kratko je komentarisao predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković Janjićeve najave.

Premijer Plenković još nije komentarisao Tromblonove pretnje, ali ni ideju kontroverzne poslanice u EP Ruže Tomašić koja predlaže da se u Piranski zaliv pošalje vojska.

„Nećemo ratovati sa Slovencima. Budimo realni, skijajmo“, rekao je Plenković kratko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari