Uskoro paket aranžmani za kineske turiste 1Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Crna Gora i Bugarska vide veliku šansu za unapređenje saradnje u oblasti turizma, pa u tom kontekstu treba posmatrati i Sporazum koji su prošle godine potpisale vlade dve države, ali i Crnogorsko-bugarski turistički forum održan prošle sedmice u Podgorici.

Osim povećanja broja turista iz Bugarske, koji kao turističku destinaciju biraju Crnu Goru – i obratno, učesnici ovog Foruma akcenat su stavili na zajednički nastup prema trećim, dalekim tržištima što podrazumjeva regionalno povezivanje. S obzirom na to da su Kinezi, već nekoliko godina unazad, na listi turisti sa najvećim brojem putovanja crnogorski i bugarski turistički poslenici procjenili su da bi zajedničkim nastupom na kineskom tržištu mogli da privuku znatno više gostiju iz te daleke države.

– Turisti iz Kine na putovanjima provedu, u prosjeku, od 10 do 12 dana i pritom posjete tri do četiri države. Bugarska i Crna Gora, koje se mogu pohvaliti bogatom i raznovrsnom turističkom ponudom, imaju šansu da privuku veliki broj turista iz Kine. Pritom treba imati u vidu da su Kinezi zainteresovani i za posjetu Srbiji i Hrvatskoj, kao i Grčkoj. Pravljenju atraktivnih paket aranžmana na ruku ide činjenica da je uspostavljena direktna avio linija između Beograda i Pekinga, a kada naredne godine bude uvedena direktna linija između Kine i Bugarske to će stvoriti još bolje uslove za dolazak kineskih turista u ovaj deo Evrope – kaže Martin Zahariev, direktor Nacionalnog odbora za turizam Bugarske.

I Irena Georgieva, pomoćnica ministra turizma u Vladi Bugarske, u regionalnom povezivanju i zajedničkom nastupu na dalekim tržištima, posebno kineskom, vidi veliku šansu za bugarsku i crnogorsku turističku privredu. Ona je saopštila podatke da je za deset mjeseci ove godine Bugarsku posjetilo 12.847 crnogorskih turista, odnosno 16 odsto više nego u istom periodu lane, dok je u Crnoj Gori boravilo 9.740 turista iz Bugarske, ili 97 odsto više nego 2016. godine.

Bugarsko-crnogorski turistički forum održan je u organizaciji ambasade Bugarske u Podgorici a tom skupu su, pored ambasadora Bugarske Mladena Červenjakova, prisustvovali i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić, državni sekretar u Ministarstvu turizma Crne Gore, Damir Davidović, kao i predstavnici hotelsko-turističkih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari