Nemačka: Sporazum o poreskim olakšicama korak ka koaliciji 1Foto: EPA

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate levog centra (SPD) složili su se da uvedu olakšice na porez na prihode za one sa visokim zaradama, što označava napredak u njihovim pregovorima za formiranje koalicione vlade, javlja Rojters.

Olakšice na porez su jedno od predizbornih obećanja Merkelinih konzervativaca, a preliminarni dogovor da se limit najviše stope poreza na dohodak podigne na 60.000 evra godišnje pokazuje da je Socijaldemokratska partija Nemačke spremna na kompromis.

Postizanje dogovora sa SPD o obnavljanju koalicije sa konzervativcima koji su vladali Nemačkom od 2013. je najbolja šansa za Merkel da osigura sebi četvrti mandat na poziciji, nakon izbora u septembru koji su oslabili obe stranke. Kompromisni dogovor o porezu je samo mali korak u pregovorima između potencijalnih koalicionih partnera koji treba da prevaziđu velike razlike po pitanju imigracije, budućnosti Evropske unije i ekonomije. Kako navodi Rojters, neimenovani izvor je naveo da SPD, Merkelina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i njihovi saveznici iz Bavarske Hrišćansko socijalna unija (CSU) žele da podignu limit najviše stope poreza od 42 odsto koja se trenutno primenjuje na one koji zarađuju 53.700 evra ili više godišnje.

Angela Merkel, koja u novembru nije uspela da oformi koaliciju sa Zelenima i Slobodnim demokratama (FDP), je izjavila na početku petodnevnih razgovora sa SPD da bi pregovori mogli da urode plodom. Članovi njene konzervativne stranke izrazili su sličan optimizam. „Juče smo radili na konkretnim pitanjima i to je dobro prošlo. Svesni smo fiskalnih ograničenja i optimisti smo“, rekla je viša zvaničnica CDU Julija Klekner. Lider SPD Martin Šulc obećao je da će svaki dogovor koji se postigne sa konzervativcima dati na glasanje članovima stranke, od kojih se mnogi protive takozvanoj „velikoj koaliciji“ dve najveće stranke u parlamentu. SPD želi da unapredi prava radnika i da napuste nemački dualni sistem zdravstvene zaštite i da ga zamene sa individualnim „osiguranjem građana“. Oni se ne slažu ni po pitanju toga da se migrantima koji se nalaze u Nemačkoj omogući spajanje porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari