Site name

Morbile zabeležene u svim zemljama Evropske unije, osim u Litvaniji, Lihtenštajnu i na Malti

Najviše obolelih od malih boginja u Rumuniji i Italiji

Slučajevi malih boginja tokom prošle godine su registrovani na teritoriji svih zemalja EU, izuzev Litvanije, Linhenštajna i Malte. Najveći broj obolelih je u Rumuniji i Italiji.

2

Piše: B. Cvejić

Beograd 09. januar 2018. 13:12

Najviše obolelih od malih boginja u Rumuniji i Italiji

Foto: EPA/Fedrik von Erichser

To pokazuju poslednji podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) iz prve nedelje decembra 2017. godine, koje je Institut Batut dostavio sajtu Danasa.

Od početka 2017. u navedenim zemljama registrovano je 35 smrtnih slučajeva uzrokovanih malim boginjama - u Rumuniji 24, Italiji četiri, Grčkoj dva i po jedan u Bugarskoj, Nemačkoj, Portugaliji, Francuskoj i Španiji. Najveći broj slučajeva u 2017. godini do sada je registrovan u Rumuniji i Italiji. Epidemije u navedenim zemljama još su u toku, ali se registruje trend smanjenja broja obolelih, navodi se u podacima ECDC.

U Rumuniji je od 1. januara 2016. do 1. decembra 2017. godine registrovano 10.010 slučajeva malih boginja (1.969 u 2016. i 8.041 u 2017.). U navedenom periodu u Rumuniji je od malih boginja umrlo 36 osoba. U Italiji je u toku prošle godine zaključno sa 28. novembrom registrovano 4.854 slučajeva malih boginja. Među obolelima je i 313 zdravstvenih radnika. Prosečna starost obolelih je 27 godina, a 88 odsto obolelih je nevakcinisano, dok je šest odsto nepotpuno vakcinisano.

U toku oktobra i novembra 2017. godine, osim u Rumuniji i Italiji, novi slučajevi oboljevanja od malih boginja registrovani su i u Grčkoj, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Španiji, Švajcarskoj, Makedoniji i Ukrajini.

„U navedenom periodu najveći broj novih slučajeva prijavljen je u Grčkoj, u kojoj od maja 2017. godine traje epidemije. Ukupan broj obolelih je 690, pri čemu je stopa incidencije veća u južnim delovima zemlje. Najveći broj obolelih je uzrasta od jedne do devet godina godina, nevakcinisan ili nepotpuno vakcinisan“, navodi se u odgovoru Batuta za sajt Danasa.

U Srbiji je od oktobra do sada zabeleženo skoro 900 slučajeva zaraze malim boginjama i dva smrtna slučaja.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ne možemo naopako od Evrope

09. januar 2018.

Da li se “naplaćuju” kazne u svim navedenim zemljama Evrope gde se javio određeni broj obolelih? Ne.....a zašto se onda to radi u Srbiji? Mi moramo da shvatimo da ne može politika da pravi od ove male evropske zemlje tužni cirkus. Moramo se ponašati kao svi u Evropi. Ne umeju da pokrenu privredu, ali umeju da otežaju život na svaki način. Naopaki ljudi su nam na vlasti.

Svetlana NS

11. januar 2018.

Dečje bolesti su normalna pojava, samo što sad ne objavljuje koliko je obolelih od drugih bolesti već samo malih boginja. Deca koje žive u normalnim higijenskim uslovima i sa dobrim imunitetom, prebole male boginje kod kuće bez terapije. Onu decu koja su već bolesna od neke bolesti, koja imaju slab imunitet, koja su neuhranjena i žive u nehigijenskim uslovima, može da ošteti i najobičnija prehlada, pa tako i male boginje. Ima puno obolele dece od mnogo težih bolesti pa se ne diže panika.