Ambasada SAD o proslavi Dana RS: Kršenje vladavine prava 1Foto: EPA/ SHAWN THEW

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u odgovoru za N1 o obeležavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, naveli su da nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava.

„Stav Ambasade SAD o zvaničnom obeležavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske dobro je poznat. Ustavni sud BiH proglasio je taj datum neustavnim. Kao što smo više puta ponovili, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati, nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati. Mi nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese. Neodgovorno je od političkih lidera da dalje polarizuju politički dijalog u BiH umesto da se bave problemima sa kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju“, stoji u odgovoru za N1 iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD. Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obeležavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocenio neustavnim, danas je ipak, nizom manifestacija, uključujući i verske, obeležen dan RS.

Podsetimo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za sprovođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine sprovela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari