Nova runda pregovora Grčke i Makedonije 1Skoplje Foto: Wikipedia

Nova runda pregovora posrednika Ujedinjenih nacija u sporu o imenu između Makedonije i Grčke Metjua Nimica sa pregovaračima iz te dve zemlje, Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom, će se održati 17. januara u Njujorku.

To javlja Radio slobodna Evropa pozivajući se na makedonske diplomatske izvore.

Posle trogodišnjeg zastoja, prošlog meseca u Briselu su se sastali Nimic i predstavnici Makedonije i Grčke, kada je najavljeno da će susreti biti svakog meseca, podseća RSE.

Makedonski vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani razgovarao je u utorak u Atini sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kodžijašom.

Nakon susreta, Osmani je rekao da je nema mnogo vremena i da se brzo treba naći rešenje.

Ocenio je kako predstoji istorijska godina za zatvaranje spora i deblokiranje evroatlantske perspektive Makedonije.

„Mi očekujemo da će biti predloga, ali oni ne moraju biti Nimicovi, mogu i obe strane dati predlog ako ga imaju. Važno je da budemo proaktivni, da intenziviramo proces“, naveo je Osmani.

Grčki novinari su pitali Osmanija da li je naziv „Nova Makedonija“ prihvatljivo rešenje i da li u naziv države uopšte treba biti uključen termin Makedonija, ali on je odbio dati detalje o makedonskim pozicijama u pregovorima.

O konkretnim imenima i predlozima objavljenim u medijima rekao je da su samo spekulacije.

Prethodno je premijer Zoran Zaev u nekoliko navrata izrazio optimizam da bi Makedonija mogla dobiti poziv za članstvo u NATO u prvoj polovini ove godine.

Optimizam zasniva na spremnosti obe strane da bez predrasuda razgovaraju o svim pitanjima.

Ovih dana je i grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da je optimist u pogledu rešenja spora o imenu.

Grčki mediji pišu da se očekuje susret Zaev – Cipras ovog meseca u Davosu, gde obojica treba da prisustvovuju Svetskom ekonomskom forumu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari