Ekvador hoće da "iseli" Asanža iz ambasade? 1Foto: EPA /FACUNDO ARRIZABALAGA

Vlada Ekvadora saopštila je da razmatra mogućnost da zatraži nezavisnog posrednika kako bi razrešila dugotrajni spor sa Velikom Britanijom po pitanju sudbine DŽulijana Asanža.

 Kako prenosi Bi-Bi-Si, ekvadorsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je situacija „neodrživa“. „Razmatramo i istražujemo mogućnost posredovanja“, rekla je ministarka spoljnih poslova Ekvadora Marija Fernanda Espinoza i dodala da bi u to mogla da bude uključena „treća zemlja ili osoba“. „Ni jedan čovek ne može zauvek da živi u takvim uslovima“, zaključila je ona.

Asanž, australijski državljanin, je dospeo na naslovne strane 2010. godine kada je njegova organizacija objavila snimak američkog vojnog helikoptera, na kojem se vidi ubijanje civila u Iraku, a osim toga, Vikiliks je objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata. Londonska policija tvrdi da će on biti uhapšen ako napusti zgradu ambasade, zbog toga što je odbio da se pojavi na sudu 2012. i Britanija ne želi da garantuje da neće biti izručen Sjedinjenim Državama. Osnivač Vikiliksa nalazi se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu još od 2012, zahtevajući politički azil. On je prvobitno bio tražen zbog navodnog seksualnog napada u Švedskoj, ali su te optužbe u međuvremenu odbačene, a sada tvrdi da se plaši da će biti izručen u Sjedinjene Države.

„Do rešenja se neće doći bez međunarodne saradnje i saradnje Velike Britanije, koja je takođe pokazala interes za pronalaženje izlaza“, rekla je Espinoza. Ujedinjene nacije su 2016. presudile da je Asanž „proizvoljno zadržan“ i da treba da bude pušten na slobodu, kao i da bi trebalo da dobije kompenzaciju zbog „lišavanja slobode“. Međutim, ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije nije prihvatilo ovu presudu. Odgovarajući na Espinozine komentare, portparol britanske vlade je rekao: „Vlada Ekvadora zna da je jedini način da se ovaj problem reši taj da DŽulijan Asanž napusti ambasadu i suoči se sa pravdom“.

Dejli mejl navodi da Ekvador želi da „iseli“ Asanža iz svoje ambasade zato što je on razbesneo predsednika te zemlje Lenjina Morena pošto ga je javno kritikovao zbog političkih saveznika u inostranstvu. Kako se navodi, ovaj potez Ekvadora usledio je ubrzo pošto je Moreno upozorio Asanža da izbegava zapaljive političke izjave i da ne komentariše pitanja koja uključuju političke saveznike te južnoameričke zemlje.

Asanž je, uprkos tome, na Tviteru izrazio podršku separatističkom pokretu Katalonije, iako je Moreno tražio od njega da ne komentariše krizu u Španiji. Asanž je na to odgovorio tako što je optužio predsednika da pokušava da ga ućutka. „Ako predsednik Moreno hoće da uguši moje izveštaje o zloupotrebama ljudskih prava u Španiji, onda to treba da kaže otvoreno, uz pravno obrazloženje“, poručio je Asanž.

Osnivač Vikiliksa i njegov pravni tim ostaju pri svojoj tvrdnji da je Asanž nelegalno „u pritvoru“. „Velika Britanija ne bi trebalo da dopusti da je zaplaši Trampova administracija i pretnje da treba privesti Asanža“, saopštio je Asanžov pravni tim. Optužbe za seksualni napad protiv Asanža su povučene u maju prošle godine. U to vreme, vlada Ekvadora je rekla da bi Velika Britanija trebalo da mu obezbedi „slobodan prolaz“ do Ekvadora ako napusti ambasadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari