Site name

Albanski jezik postao zvanični u Makedoniji

Skupština Makedonije usvojila je danas Zakon o upotrebi jezika, prema kojem će u makedonskim državnim organima i institucijama zvaničan jezik, pored makedonskog, biti i albanski jezik.

4

Piše: FoNet

11. januar 2018. 17:43

Albanski jezik postao zvanični u Makedoniji

Foto: GEORGI_LICOVSKI/EPA

Za taj zakon glasalo je 69 od ukupno 120 poslanika makedonske Skupštine, preneli su makedonski mediji.

Glasanju nije prisustvovala opoziciona partija VMRO-DPMNE, navodeći da je "ovim činom vlast pokazala da je najviši pravni akt, Ustav države, za nju je samo parče papira".

Tokom skupštinske rasprave, poslanici vladajuće većine istakli su da je zakon deo evropskog puta Makedonije, da je u skladu sa ustavom i da je kreiran da bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Usvajanjem Zakona o upotrebi jezika "u svim organima državne uprave u Republici Makedoniji, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama, upravama, ustanovama i organizacijama, komisijama, pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja u skladu sa zakonom i drugim institucijama,
službeni jezik je, pored makedonskog jezika i njegovog pisma, i jezik koji govori 20 odsto građana Republike Makedonije i njegovog pisma, na način određen ovim zakonom".

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

fff

11. januar 2018.

a sada kada u konkursu pise da moras da znas i makedosnki i alabnski, nesto mi se citi na ce moci da se jave samo albanci... ne verujem da ima makedonac koji prica albanski...

Inimicus Capitalis

11. januar 2018.

Samo srbija i dalje, kao u srednjem veku, ne trpi manjine: nacionalne, verske, seksualne ....

Milivoje Radaković

11. januar 2018.

"... ne verujem da ima makedonac koji prica albanski..." A, je l` Vi mislite da u kanadskoj administraciji samo Francuzi vladaju francuskim? Neke uslove kandidat za ćatu mora da ispuni: da ima odgovarajuću školsku spremu, da poznaje rad na računaru, a sada i da vlada albanskim jezikom, a i to može da se nauči u školi, ili na kursu, zar ne. A, znate kako kaže "naš narod" - koliko jezika znaš, toliko vrediš! Dakle, plus za Makedonce...

Pahomije Mirotočivi

12. januar 2018.

Albanci sad trebaju tražiti da se ukloni onaj ogromni krst na planini pored grada. Danas je 21 vek, a Makedonija nije samo pravoslavna.