DUDA: Brisel da ne provocira članice EU 1Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka

Predsednik Poljske Andžej Duda upozorio je Brisel da se suzdrži od „stigmatizovanja, unošenja podela i provociranja“ država-članica EU nakon preporuke Evropske komisije da cenzuriše poljsku vladu.

U govoru koji je održao u četvrtak uveče Duda je naglasio da institucije EU treba da služe državama-članicama evropskog bloka, a ne obrnuto, ukazujući da je Brisel prekoračivanjem ovlašćenja delimično odgovoran za Bregzit.

Govoreći na novogodišnjem prijemu upriličenom u predsedničkoj palati za strane ambasadore, Duda je rekao da institucije EU ne drže monopol nad evropskim vrednostima, pošto je Evropska komisija upozorila Poljsku da novim zakonima ne sme da potkopava vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa. „Evropa jeste i treba da bude jaka uz volju svojih država, gde institucije zajednice treba da služe toj volji. Ako tu hijerarhiju preinačimo i institucije stavimo iznad država, izopačićemo pravilan raspored stvari. Posledica takve devijacije su društva koja odstupaju od ideje o zajedničkoj Evropi, fenomen koji smo mogli da posmatramo u okviru niza izbornih utakmica u starim državama-članicama EU tokom 2017“, rekao je Duda, preneo je Independent.

Poljski predsednik je naglasio da institucije EU treba da razmotre svoje greške i preuzmu svoj deo odgovornosti za „socijalno razočarenje“ u integracije. „Institucije (evropske) zajednice imaju zadatak da vode harmoničnu evropsku politiku, a ne da stigmatizuju, dele i provociraju evropske države“, rekao je Duda i dodao da „svako ko tvrdi da ima monopol na definisanje onoga šta Evropa treba da bude, a pritom ne pita ostale za mišljenje i ne uzima njihove argumente u obzir, jeste uzurpator evropske ideje“.

Dudin govor je usledio nekoliko nedelja pošto je Evropska komisija pokrenula Član 7.1 Ugovora EU protiv Poljske, smatrajući da Poljska krši evropske vrednosti. EK je zabrinuta zbog 13 zakona koje je usvojila poljska vlada u poslednje dve godine, a koja Varšavi daju ovlašćenja za imenovanje sudija, uključujući one koji odlučuju o validnosti izbornih rezultata. Poljski premijer Mateuš Moravicki je ranije ove nedelje u Briselu razgovarao sa šefom EK Žan-Klod Junkerom, ali nema naznaka otopljavanja odnosa. EK je Poljskoj dala tri meseca, najverovatnije do sledećeg sastanka EK-a, da poništi reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari