Stoltenberg: Nuklerno razoružanje teško izvodljivo 1Foto: EPA/JULIEN WARNAND

NATO podržava ideju o svetu bez nuklearnog naoružanja, ali ne veruje da to mogu da ostvare Ujedinjene nacije nametanjem zabrane u Konvenciji o nuklearnom oružju, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na bezbednosnoj konferenciji u Švedskoj.

Prema njegovim rečima, oslobađanje sveta od nuklearnog oružja zahteva period „bolnog razoružanja“, što Konvencija o zabrani nuklearnog oružja ne može da garantuje, preneo je AP.

Stoltenberg je istakao da se NATO strategija vojnog odvraćanja zasniva na kombinaciji konvencionalnog i nuklearnog oružja.

Ukoliko se članice NATO odreknu svog nuklearnog arsenala, a države kao što su Rusija i Kina zadrže svoje, svet neće postati sigurniji, rekao je Stoltenberg.

NJegova poruka bila je očigledno upućena Vladi Švedske, u kojoj nema jedinstvenog stava o tome da li treba potpisati sporazum koji predlažu Ujedinjene nacije. Ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom smatra da to treba uraditi, ali odluka verovatno neće biti doneta pre parlamentarnih izbora u septembru.

Nevladina organizacija Međunarodna grupa za ukidanje nukleanog oružja aktivno promoviše Konvenciju Ujedinjenih nacija, zbog čega je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Prošle nedelje i papa Franjo je pozvao sve zemlje sveta da podrže zabranu nuklearnog naoružanja, a Vatikan je bio među 122 države koje su prošle godine podržale Konvenciju Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari