Lavrov: SAD destabilizuju svet 1Foto: EPA/ETTORE FERRAR

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je Sjedinjenih Američkih Država za destabilizaciju sveta zbog rešavanja globalnih problema diktatatima i ultimatumima.

Lavrov je svoju godišnju konferenciju za novinare posvetio kritikujući glavne geopolitičke konkurente Rusije, navodeći kao primere američke pretnje Severnoj Koreji i Iranu za koje kaže da su dodatno destabilizovale globalnu situaciju, prenose agencije.

“Metode kojima pribegavaju da bi obuzdali svoje suparnike su u velikoj meri prilično sumnjive i beskrupulozne. Njihov raspon je širok, od postavljanja globalnog sistema raketne odbrane do unilateralnih sankcija, ekstrateritorijalne upotrebe legislative i pretnji da će se pozabaviti međunarodnim problemima isključivo u skladu s vlastitim scenarijem, ne prežući ni od čega, uključujući upotrebu brutalne vojne sile“.

lavrov je kritikovao Trampovu administraciju zbog najava o mogućem razvrgavanju nuklearnog sporazuma s Iranom, i da SAD zbog toga „daje razlog da sumnjamo u njihovu sposobnost da budu pouzdani ugovorni partneri“, rekao je Lavrov.

„Nažalost, naši američke kolege i njihovi saveznici ne žele slušati stavove drugih centara globalne politike. Ne žele prepoznati stvarnost multipolarnog sveta koji se stvara“, ocenio je Lavrov.

On je tkođe ocenio da SAD i Zapad gube svoju dominantnu poziciju koju su uživali poslednjih 500 godina jer „novi centri ekonomskog rasta, finansijske moći i političkog uticaja izranjaju u prirodnom toku istorije“.

„Dok proces ravnopravnog dijaloga, kreiranja konstruktivnih promena, zadovoljavanja svih nastaje, SAD nažalost pribegava nelegitimnim metodama“, zaključio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari