Rohinđe vraćaju iz Bangladeša u Mjanmar 1Foto: EPA-EFE/NYUNT WIN

Bangladeš i Mjanmar su postigli dogovor u vezi sa vremenskim okvirom za povratak stotina hiljada Rohinđa koji su pobegli od nasilja mjanmarske vojske.

 

Mjanmar je pristao da svake nedelje primi po 1.500 Rohinđa, saopšteno je iz Bangladeša. Kako se dodaje, cilj je da se svi vrate u Mjanmar za dve godine. Više od 740.000 Rohinđa prebeglo je u susedni Bangladeš od nasilja koje je zahvatilo državu Rahin 2016. i 2017.

Humanitarne agencije su izrazile zabrinutost da je njihov povratak u Mjanmar prisilan. Bangladeš je saopštio da mu je cilj da u zemlju vrati cele porodice, kao i siročiće i „decu rođenu zbog neopravdanih incidenata“, odnosno decu koja su začeta silovanjem. Međutim, pripadnici Rohinđa muslimana u Bangladešu brinu zbog povratka u Mjanmar. „Još uvek nismo sigurni u vezi s tim kakav je sporazum potpisan“, rekao je Siradžul Mostafa, lider zajednice Rohinđa u logoru u gradu Koks Bazar. „Naš glavni prioritet jeste da nam dodele državljanstvo kao Rohinđama. Drugo, moraju da nam vrate našu zemlju. Treće, mora da nam se zagarantuje bezbednost na međunarodnom nivou. U suprotnom, ovo nije dobro za nas“, rekao je Mostafa, preneo je Bi-Bi-Si.

Ministar spoljnih poslova Mjanmara Ju Mint Tu je rekao da će „proces povratka (Rohinđa) početi 23. januara.“ On je dodao da je u toku proces izgradnje još tri tranzitna logora i da postoje planovi da se „izgrade nova sela“.

Portparol Visoke komisije UN za izbeglice apelovao je na Mjanmar da se uhvati u koštac s glavnim uzročnicima krize. On je takođe istakao da izbeglice treba da se vrate tek kada budu osećale da je to bezbedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari