Tapiserija iz Bajea nakon 950 godina biće izložena u Britaniji 1Foto: www.wikipedia.org /LadyofHats

Francuski predsednik Emanuel Makron će, kako se očekuje, na sutrašnjem sastanku sa britanskim premijerom Terezom Mej saopštiti da je Francuska pristala da se, prvi put posle 950 godina, iz zemlje iznese „Tapiserija iz Bajea“, duga 69 metara.

Tapiserija bi trebalo da bude izložena u Velikoj Britaniji, javlja danas Televizija Si-En-En.

Portparol muzeja u Bajeu Fani Garb je izjavila da se tapiserija neće seliti do 2020. godine, pošto treba proveriti da li je potrebno da se restaurira, jer je vrlo osetljiva, i da li uopšte može biti pomerana.

Na tapiseriji su prikazani Bitka kod Hejstingsa i događaji koji su doveli do normanskog zauzimanja Engleske, pod vođstvom Vilijama Osvajača, 1066. godine.

Mada neki stručnjaci smatraju da je „Tapiserija iz Bajea“ napravljena u Engleskoj, ona se nalazi već 950 godina u Normandiji, koju je napuštala samo dva puta – francuski car Napoleon je odlučio da bude izložena u Parizu dok je planirao invaziju Britanije, dok je 1944. nemački Gestapo naredio da bude u muzeju Luvr, tokom nacističke okupacije Francuske.

Replika tapiserije se nalazi u muzeju u britanskom gradu Redingu.

Pokušaji da tapiserija stigne u Englesku – 1953. zbog krunisanja britanske kraljice Elizabete II i 13 godina kasnije povodom devet vekova od Bitke kod Hejstingsa, nisu bili uspešni.

Odluka o posuđivanju tapiserije bi predstavljala znak solidarnosti Pariza sa Londonom, tokom teških pregovora o izlasku Britanije iz Evropske unije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari