Uspon Kine ne može biti miroljubiv 1

– Ovu knjigu odlikuje metodološka fleksibilnost i mišljenje bez vrednosnih isključivosti, ona ima i teorijsku i istraživačku, ali i praktičnu i upotrebnu vrednost i može da posluži kao dobar vodič za vođenje politike.

Ovo je danas rekao profesor Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu na današnjoj promociji izmenjenog i dopunjenog izdanja knjige „Tragedija politike velikih sila“ DŽona Miršajmera, koja je održana na Fakultetu političkih nauka (FPN).

Cvetković je naveo da, kada su u pitanju realizam i liberalizam, kao dve suprotstavljene teorije međunarodnih odnosa koje vladaju od pedesetih godina prošlog veka, Miršajmer pripada ofanzivnom neoliberalizmu i da tvrdi da ne postoji budućnost koja je izvesna i sigurna. „Svaka država funkcioniše po ideji sticanja moći i borbe za opstanak. Život država u njihovim odnosima karakteriše anarhija, a ona može da se prevaziđe samo prevlašću“, rekao je Cvetković osvrnuvši se na jednu od glavnih teza u Miršajmerovoj knjizi, u kojoj autor navodi da velika sila mora da ima brojno stanovništvo i jaku ekonomiju koja predstavlja latentnu silu, koja, kada se udruži sa vojnom silom, dovodi do prevlasti. Cvetković je istakao da je možda i najvažnija teza ona kojom se knjiga završava, po kojoj će odnos Sjedinjenih Država i Kine biti određujući za 21. vek.

„Miršajmer stoji nasuprot opštem optimizmu po pitanju stanja stvari u doba kada piše ovu knjigu i upozorava da će novi svet doneti nova nadmetanja za moć, u kojima se neće birati sredstva i sasvim sigurno postoji izvesnost oružanog sukoba između SAD i Kine“, rekao je dekan FPN Dragan R. Simić, jedan od prevodilaca knjige. „Autor je vrstan poznavalac istorije, on izvrsno dokumentuje činjenice i svoje teze. On ima svoju teoriju ali u isto vreme je svestan drugačijih teorijskih pristupa i dopušta ih“, kaže Simić i naglašava da je jedno od glavnih pitanja koje Miršajmer u svojoj knjizi postavlja, i koje dodatno razrađuje u novom izdanju, to da li uspon Kine može da bude miroljubiv, na šta autor odgovara da je ubeđen da ne može.

Promociji knjige su prisustvovali i prof. dr Miloš Ković sa Filozofskog fakulteta i glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić, uz brojne profesore i studente u prepunom amfiteatru FPN, a tom prilikom je najavljeno i da bi DŽon Miršajmer trebalo da poseti Beograd i FPN u aprilu.

Izdavači knjige „Tragedija politike velikih sila“ su Udruženje za studije SAD u Srbiji i Čigoja štampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari